Kofod tøver men vil ikke udelukke nyt Arktis-forum

Der er ikke et aktuelt behov for et nyt møderum mellem arktiske stater, mener den danske udenrigsminister. I stedet kan lavpraktisk samarbejde øge dialogen med Rusland, vurderer militærforsker.
Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke udelukke behovet for et nyt arktisk forum, men støtter ikke klart forslaget nu og her. Foto © : KNr
10. juni 2020 07:30

Arktisk Råd, Arktisk Fem, Arctic Eight (A8), Arctic Coast Guard Forum.

Listen er lang over råd og fora mellem nationer, befolkningsgrupper og organisationer i Arktis. Alligevel er der grund til at starte et nyt forum mellem de arktiske lande.

Sådan lyder et af forslagene i en forskeranalyse om Rigsfællesskabets udfordringer og muligheder i Arktis, som blev præsenteret mandag.

Et nyt forum skal ifølge forskerne være med til at udelukke lande og organisationer, som ikke direkte har hjemme i Arktis. Her skal det være muligt åbent at drøfte store emner som blandt andet militær og sikkerhed.

LÆS OGSÅ USA åbner konsulat i Nuuk i næste uge

Men den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), tøver med at sige klart 'ja tak' til et nyt forum, da han bliver spurgt direkte til forslaget.

- Jeg vil ikke udelukke, at det kan etableres engang i fremtiden. Men det er også vigtigt at sige, at som verden ser ud i dag med de sikkerhedsudfordringer, der er, er det vigtigt at se på, hvordan vi håndterer sikkerheden med vores allierede, altså USA, men også Canada og Norge, siger han til KNR.

Er det dybest set at opfinde den dybe tallerken igen, når vi har Arktisk Råd, Arctic Five, Arctic Eight og andre fora?

- Ja, altså man kan sige, at for eksempel Arktisk Råd - selv om sikkerhedspolitik er ekskluderet af Rådets arbejde - er bare det, at man laver noget sammen, jo med til at skabe sikkerhed i Arktis. Og man har også søredning og andre ting, man arbejder med alle arktiske kyststater om, som er vigtige, siger Jeppe Kofod.

Han ønsker dog, at alle anbefalingerne i analysen kommer op til åben debat i rigsfællesskabet.

Forsker: Samarbejde med Rusland skal starte i det små

Ifølge forskerne bag analysen er det afgørende for freden i Arktis, at der bliver skabt en tættere dialog mellem Rusland og de øvrige stater.

Forholdet til Rusland har være anspændt siden 2014, hvor russisk militær overtog kontrollen af Krim-halvøen i Ukraine. 

Det fik mange lande, herunder Danmark, til at boycutte diplomatiske forbindelser til Rusland. Også i Arktisk Råd har der været stop for møder på topniveau siden starten af Krim-krisen.

LÆS OGSÅ Venstres nye arktisordfører: Drømmen om Arktis som lavspændingsområde er slut

Men det er afgørende, at Rusland igen sidder med ved bordet med de andre arktiske nationer, når sikkerheden i Arktis skal drøftes. 

Det siger en af medforfatterne til analysen, Steen Kjærgaard. Han er til daglig militæranalytiker og leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Forsvarsakademiet i København.

- Vi skal have genskabt dialogen med Rusland, samtidig med at man fastholder, at man er uenig med dem i spørgsmålet om Ukraine. Man må se, om man kan separere de to ting.

Den tættere kontakt med Rusland behøver dog ikke starte på højeste niveau, siger Steen Kjærgaard.

Vi kan jo ikke komme og forlange, at nu skal Putin og Trump sætte sig i et rum og snakke Arktis. Det vil jo være naivt.

Han påpeger, at forslaget ikke skal forståes som starten på et 'arktisk NATO' eller en kopi af Arktisk Råd.

I stedet bør landene i Rigsfællesskabet søge et tættere samarbejde med Rusland på helt lavpraktiske områder.

Det kan være gennem Arktisk Kommando, som har øvelser med russerne om søredning eller gennem kulturelle relationer, hvor politik ikke fylder alt.

- For os handler det altså om at starte det på fra bunden af. Lavpraktiske og pragmatiske dialogforum, som kan vokse derfra, siger Steen Kjærgaard.