Venstres nye arktisordfører: Drømmen om Arktis som lavspændingsområde er slut

Der er mange ting, som Danmark bør og skal kæmpe for at få på dagsordenen for udviklingen i Arktis. Det mener Venstres nye ordfører for Arktis, Kristian Jensen.
Kommercielle virksomheder bruger store summer på at få førsteretten til arktiske handelsruter eller interessante mineraler, der gemmer sig under isen, lyder det fra Venstres arktisordfører, Kristian Jensen. Foto © : Raul Mee (EU2017EE)/Flickr
Skrevet af Karsten Sommer
03. januar 2020 11:14
Versionist Connie Fontain

- Vi kommer ikke uden om, at realiteterne hos de andre lande i området tvinger os til at revurdere forestillingen om Arktis som et lavspændingsområde.

Sådan lyder det i dag fra Venstres arktisordfører Kristian Jensen i netmediet Ræson, hvor han har skrevet en kommentar om, at Danmark bør opruste indsatsen i den arktiske magtkamp. Ellers svigter Danmark den grønlandske befolkning, mener Kristian Jensen.

Det danske mantra har i flere år været at holde Arktis som et lavspændingsområde uden militær oprustning, hvor lande, som ellers ikke havde tillid til hinanden, stadig mødtes om et fælles bord for at lave konkrete aftaler.

Men den tid virker til at være forbi, skriver Kristian Jensen.

Virkelighedens verden har indhentet Arktis

- I virkelighedens verden er Arktis blevet den nye frontlinje for rigtig mange interesser. Både småstater som rigsfællesskabets medlemmer og stormagter som USA, Rusland og Kina forfølger egne interesser i Arktis.

LÆS OGSÅ Venstre får ordfører for Arktis

- Og kommercielle virksomheder bruger store summer på at få førsteretten til arktiske handelsruter eller interessante mineraler, der gemmer sig under isen, lyder det fra Venstres arktisordfører.

Det gør Grønland til det nye tyngdepunkt i dansk udenrigspolitik, mener han.

Danmark og Grønland fylder ikke meget

Men i et selskab med USA, Rusland og ofte også Canada fylder Danmark ikke meget – og Grønland endnu mindre. 

I de andre arktiske lande er der nemlig ikke stor vilje til at prioritere Grønland. Derfor er det især vigtigt at få fremmet Rigsfællesskabets prioriteter i de næste år frem til, at Rusland overtager formandskabet for Arktisk Råd i 2021 med en dagsorden, som næppe vil matche de danske ønsker, skriver Kristian Jensen.