USA åbner konsulat i Nuuk i næste uge

Der vil være en reception, og så skal flaget hejses på onsdag, når USA åbner sit konsulat i Grønlands hovedstad Nuuk.
Det bliver Sung Choi, der skal lede det amerikanske konsulat i Nuuk. Arkivfoto. Foto © : Scanpix
06. juni 2020 12:01

Onsdag den 10. juni hejser USA sit flag og åbner officielt sit konsulat i Grønland. Det oplyser diplomaten Sung Choi i en mail til KNR.

Udover at flaget skal hejses, vil der også være en reception til selve åbningen. KNR har forsøgt at få oplyst, hvem der ventes at deltage, men det har endnu ikke været muligt.

USA's interesser i Grønland
 

2019: 

  • 15. august 2019: Amerikanske medier skrev historier om, at præsident Donald Trump havde planer om at købe Grønland. Historierne var baseret på anonyme kilder.
  • 16. august: Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), slog fast, at Grønland ikke er til salg. 
  • Statsminister Mette Frederiksen kalder diskussionen for ”absurd”. 
  • Trump skulle have besøgt statsminister Mette Frederiksen i København 2.-3. september. Kim Kielsen og den færøske lagmand skulle også have været med til besøget. Arktiske spørgsmål og sikkerhedspolitik skulle diskuteres, men Trump aflyser besøget.
  • 24. august skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af et brev fra det amerikanske udenrigsministerium til Kongressen, at USA planlægger at genåbne et konsulat i Grønland. 
     

2020: 
 

  • 20. april skrev den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i en kronik ved Altinget, at USA er bekymret over Ruslands og Kinas tilstedeværelse i Arktis. USA vil bygge bro og hjælpe Grønland med at nå sit potentiale, skriver hun.
  •  23. april oplyser selvstyret, at USA's regering tildeler 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.USA-konsulat slår dørene op i Nuuk i næste uge

Allerede i maj sidste år åbnede USA et kontor i Nuuk. Siden har Sung Choi arbejdet delvist i Nuuk og på ambassaden i København.

Fremover bliver hans opgave at styrke det diplomatiske samarbejde mellem Grønland og USA - både politisk og erhvervsmæssigt.

Konsulat i Forsvarets lokaler

Når de ansatte på konsulatet møder ind på onsdag, bliver det under samme tag som dem, der arbejder i Arktisk Kommando i Nuuk. 

Konsulatet skal nemlig ligge i samme bygning, meddelte den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i starten af maj.

Det er endnu ikke blevet bekræftet præcis hvor længe, den amerikanske repræsentation skal ligge i Arktisk Kommando.

LÆS OGSÅ USAs konsulat åbner hos Arktisk Kommando, når Grønland åbner igen

- Vi hjælper vores nære allierede - ligesom de hjælper os, har den danske danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), tidligere skrevet i en mail til KNR.

- Regeringen har godkendt, at USA’s konsulat i Grønland indledningsvis kan huses under samme tag som Arktisk Kommando, lød det videre fra ministeren.

USA har tidligere haft et konsulat i Nuuk fra 1940 til 1953. I 2013 åbnede Island et konsulat i Nuuk, hvilket var den første permanente diplomatiske tilstedeværelse i Grønland siden 2. verdenskrig.