Koalition vil have eget sæde i FN

På det udenrigspolitiske område ønsker koalitionen blandt andet, at Grønland får eget sæde i FN og mere indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitikken.
Foto © : United Nations Photo/Flickr
15. maj 2018 07:15

Den nye koalition vil have bedre muligheder for at deltage i internationalt samarbejde. I koalitionsaftalen skriver Siumut, Atassut, Nunatta Qitornai og Partii Naleraq følgende:

- Koalitionspartierne ønsker, at vort land som følge af sin strategiske placering tæt på Nordpolen skal kunne deltage i det internationale samarbejde og dermed gøre sin indflydelse gældende. Koalitionspartierne ønsker derfor, at vort land får sit eget sæde i FN.

Optagelse i FN

For at få eget sæde i FN kræver det, at FN’s Sikkerhedsråd officielt modtager en ansøgning fra et lands regering. Regeringen skal på forhånd have godkendt FN’s Charter.


Minimum 9 ud af de15 lande i Sikkerhedsrådet skal godkende ansøgningen. Heraf må ingen af de faste medlemmer – Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA – have stemt imod optagelsen.

 

Hvis Sikkerhedsrådet godkender ansøgningen, bliver den sendt videre til FN’s Generalforsamling, hvor 2/3 af 193 lande skal stemme for.

 

Kilde: FN's Carter

Grønland er i dag repræsenteret i FN via Danmark, mens det grønlandske folk er anerkendt under FN’s folkeret og som et oprindeligt folk.

Ifølge FN’s charter er FN åben for alle ’fredselskende stater’, når de er blevet godkendt af FN’s Sikkerhedsråd og dernæst Generalforsamling med 193 stater.

Flere repræsentationer i udlandet

Også andre steder i verden skal Grønland være mere synlig, mener koalitionen. Eksempelvis skal samarbejdet med EU udvides, uden at Grønland bliver optaget i unionen.

Og så skal Selvstyret etablerer flere repræsentationer i lande, som Grønland allerede har samarbejde med.

LÆS OGSÅ Engelsk skal være første fremmedsprog i Grønland

- Dette vil betyde, at vi allerede i de kommende år, som minimum vil have etableret repræsentationer i vore nabolande således, at vi på det handelsmæssige plan, erhvervsmæssigt og på uddannelsesområdet m.m. vil kunne indlede et egentligt samarbejde, står der i aftalen.

Egne forhandlinger med USA

I det hele taget ønsker koalitionen mere medbestemmelse, når det handler om udenrigs- og sikkerhedspolitik, og det gælder særligt i forhold til USA’s militærbase, Pituffik:

- Koalitionspartierne har som målsætning, at vi selv overtager forhandlingsretten i forbindelse med USA´s militære tilstedeværelse og derigennem, at vi selv laver vore egne aftaler, hedder det i aftalen.

LÆS OGSÅ Koalitionsaftale er fyldt med materiale fra Siumuts valgoplæg

Pituffik har været genstand for stor debat, siden servicekontrakten på basen gik til et amerikansk firma. Det førte i 2015 til, at to ’hurtigtarbejdende' arbejdsgrupper mellem Danmark og Grønland skulle være med til at formulere nye kriterier for kommende udbud af servicekontrakten.

Rigsfællesskabets forslag er dog ind til videre blevet afslået af USA.

LÆS OGSÅ Her er Pituffik-modellerne USA har afvist

Siden udbudsskandalen har skiftende koalitioner krævet, at Danmarks forsvarsaftale med USA om Grønland bliver genforhandlet, hvilket både Thornings og Løkkes regeringer har afvist.

Som et plaster på såret har Danmark i år accepteret at betale for oprydningen af en række tidligere militære baser i Grønland, som dog undtager en håndfuld baser, herunder Camp Century.

I den nye koalitionsaftale står:

- Koalitionspartierne vil arbejde for at sikre at miljøansvaret i forbindelse med tidligere militære anlæg i vort land entydigt placeres.

Det fremgår også af koalitionsaftalen, at Grønland skal have sin egen plads i NATO, når landet er erklæret selvstændigt.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og flere penge til pensionister