Aftale: Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og flere penge til pensionister

Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og forfatningsarbejdet er noget af det den nye koalition vil arbejde med.

Den omfattende koalitionsaftale mellem Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai rummer flere konkrete løfter.

For det første ser det ud til at lufthavnsprojekterne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq skal gennemføres:

- Koalitionspartierne vil arbejde for at fuldføre de største anlægsprojekter i vort lands historie i form af anlæggelse af nye lufthavne, hedder det i aftalen.

Forfatningsarbejdet er kommet skidt fra start var de fleste partier enige om i valgkampen, men arbejdet får lov at fortsætte:

Beskæftigelsesfradrag fra 2019

- Koalitionspartierne er enige om, at det allerede igangsatte arbejde med udarbejdelse af en forfatning med henblik på statsdannelse skal fortsætte i valgperioden, hvor partierne skal have frihed til at bestemme, hvem det vil have som medlem af kommissionen, står der i koalitionsaftalen.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen bliver formand for Inatsisartut

Derudover indfries et konkret valgløfte fra Siumut vedrørende et beskæftigelsesfradrag, hvilket vil der ifølge aftalen indføres fra 2019.

I samme boldgade skal pensionister skal have lov at arbejde uden at blive modregnet i deres pension, hvilket er et forslag som Siumut bragte på banen i valgkampen. Ægtefællers eller samlevendes indkomster skal heller ikke længere modregnes, og dette skal også ske fra 2019.

Uklarhed om fiskerilov

I koalitionsaftalen er der også indføjet, at valgloven skal ændres for at sikre en mere "retfærdig repræsentation". Dette punkt kan dreje sig om at genindføre valgkredse, hvilket Siumut har foreslået i den forløbne valgperiode, men punktet er ikke uddybet.

LÆS OGSÅ Kielsen danner koalition med Siverth, Hans og Vittus

En lov om støtte til handicappede skal også færdiggøres, står der i aftalen.

Med hensyn til landets vigtigste erhverv fiskeriet, var det uklart, om den nye koalition vil arbejde videre med det forslag til en ny fiskerilov, som blev fremsat og førstebehandlet i efteråret, eller om forarbejdet til loven skal gå om.

De to store koalitionspartier Siumut og Partii Naleraq har begge været varme fortalere for det forslag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt