Aftale: Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og flere penge til pensionister

Beskæftigelsesfradrag, lufthavne og forfatningsarbejdet er noget af det den nye koalition vil arbejde med.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. maj 2018 16:30

Den omfattende koalitionsaftale mellem Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai rummer flere konkrete løfter.

For det første ser det ud til at lufthavnsprojekterne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq skal gennemføres:

- Koalitionspartierne vil arbejde for at fuldføre de største anlægsprojekter i vort lands historie i form af anlæggelse af nye lufthavne, hedder det i aftalen.

Forfatningsarbejdet er kommet skidt fra start var de fleste partier enige om i valgkampen, men arbejdet får lov at fortsætte:

Beskæftigelsesfradrag fra 2019

- Koalitionspartierne er enige om, at det allerede igangsatte arbejde med udarbejdelse af en forfatning med henblik på statsdannelse skal fortsætte i valgperioden, hvor partierne skal have frihed til at bestemme, hvem det vil have som medlem af kommissionen, står der i koalitionsaftalen.

LÆS OGSÅ Hans Enoksen bliver formand for Inatsisartut

Derudover indfries et konkret valgløfte fra Siumut vedrørende et beskæftigelsesfradrag, hvilket vil der ifølge aftalen indføres fra 2019.

I samme boldgade skal pensionister skal have lov at arbejde uden at blive modregnet i deres pension, hvilket er et forslag som Siumut bragte på banen i valgkampen. Ægtefællers eller samlevendes indkomster skal heller ikke længere modregnes, og dette skal også ske fra 2019.

Uklarhed om fiskerilov

I koalitionsaftalen er der også indføjet, at valgloven skal ændres for at sikre en mere "retfærdig repræsentation". Dette punkt kan dreje sig om at genindføre valgkredse, hvilket Siumut har foreslået i den forløbne valgperiode, men punktet er ikke uddybet.

LÆS OGSÅ Kielsen danner koalition med Siverth, Hans og Vittus

En lov om støtte til handicappede skal også færdiggøres, står der i aftalen.

Med hensyn til landets vigtigste erhverv fiskeriet, var det uklart, om den nye koalition vil arbejde videre med det forslag til en ny fiskerilov, som blev fremsat og førstebehandlet i efteråret, eller om forarbejdet til loven skal gå om.

De to store koalitionspartier Siumut og Partii Naleraq har begge været varme fortalere for det forslag.