KNAPK om fredning af pukkelhvaler: Det er en krænkelse af fiskerne

Kommuneqarfik Sermersooq har fredet pukkelhvaler i Nuup Kangerlua. Men den beslutning må udsættes, mener formand for KNAPK, Henrik Sandgreen.
- Kommuneqarfik Sermersooq må udsætte denne beslutning til efter valget. Så må sagen tages op igen, siger Henrik Sandgreen. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
17. marts 2021 15:59

Den 2. marts besluttede kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, at vedtage et forslag om fredning af pukkelhvaler i Nuup Kangerlua.

Det var et flertal bestående af Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og medlem af kommunalbestyrelsen, Michael Rosing, som var enige om beslutningen om at frede pukkelhvalerne, mens Siumut var imod forslaget. Michael Rosing stod bag forslaget. 

LÆS OGSÅ Forslag vedtaget: Pukkelhvaler i Nuup Kangerlua er fredet

Kommunalbestyrelsen mente, at det skal være nemmere at nyde synet af en flok pukkelhvaler, der svømmer rundt i Nuup Kangerlua. Det betyder også, at fangerne ikke længere må skyde hvalerne i fjorden.

Nu reagerer formanden for KNAPK, Henrik Sandgreen på fredningen. Kort sagt, så er han meget uenig med kommunens beslutning.

- Jeg er meget skuffet over, at en så stor kommune opfører sig så uerfarent, siger han.

Henrik Sandgreen: Krænkelse af fiskerne

Formanden for KNAPK siger, at fiskerne skyder pukkelhvalerne i Nuup Kangerlua for at beskytte deres fiskeredskaber.

Men kommunalbestyrelsen argumenterer blandt andet med, at der ikke er søgt om tilladelse til bundgarnsfiskeri i Nuup Kangerlua.

- I debatten bliver det påstået offentligt, at der ikke foregår særlig meget bundgarnsfiskeri i Nuup Kangerlua. Jeg må sige, at denne usammenhængende påstand, mener jeg er en krænkelse af fiskerne, siger Henrik Sandgreen. 

Formanden for KNAPK mener, at Kommuneqarfik Sermersooq må udsætte fredningen af pukkelhvaler i Nuup Kangerlua.

- Kommuneqarfik Sermersooq må udsætte denne beslutning til efter valget. Så må sagen tages op igen, siger Henrik Sandgreen.

To pukkelhvaler er blevet fanget i Nuup Kangerlua i løbet af de sidste fem år.

Lokalforening bekymret

Umiddelbart efter vedtagelsen i kommunalbestyrelsen er vedtægten sendt videre til Selvstyret, oplyser Kommuneqarfik Sermersooq. Departementet for Fiskeri og Fangst oplyser mandag til KNR, at den ikke er modtaget af Selvstyret. Det er derfor endnu uvist, hvornår vedtægten bliver gældende. 

I høringsperioden var der blevet sendt 27 høringssvar om forslaget. Her var 26 positive overfor forslaget, mens fisker- og fangerforeningen i Nuuk, NAPP, var den eneste som var imod forslaget.

LÆS OGSÅ Fanger- og turismeinteresser står over for hinanden i pukkelhvalsfredning

NAPP mente, at når pukkelhvalerne svømmer ind i Nuuks fjord, svømmer de så tæt på land for at følge deres mad, og på den måde ødelægger de fiskernes fiskeriområder. Når de svømmer efter deres mad, støder de ind i bundgarn og ødelægger det. 

Området for fredningen gælder selve Nuup Kangerlua plus området ud for Nuuk mellem Kangeq, Kitsissut (Kookøerne), Angisunnguaq Ø og Aqissersiorfik (Rypeø). Se kort herunder.

Pukkelhvalerne vil dog stadig kunne fanges uden for fjorden.

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

Kort over det planlagte fredningsområde af pukkelhvaler i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden).