Forslag vedtaget: Pukkelhvaler i Nuup Kangerlua er fredet

Fangere må ikke længere skyde pukkelhvaler i Nuup Kangerlua. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq vedtaget.
​​​​​​​Det skal være med til at øge både borgernes og turisternes mulighed for at opleve de prægtige dyr, ikke mindst når der efter al forventning kommer flere besøgende til Nuuk med den nye lufthavn i 2023, lyder begrundelsen til forslaget. Foto © : Søren Martens
Skrevet af Malik Brøns
03. marts 2021 10:18

Pukkelhvaler i Nuup Kangerlua er blevet fredet af Kommuneqarfik Sermersooq. Det blev nemlig vedtaget på et møde af kommunalbestyrelsen tirsdag.

Det betyder, at det fremover kommer til at være nemmere at nyde synet af en flok pukkelhvaler, der svømmer rundt i Nuup Kangerlua. Det betyder også, at fangerne ikke længere må skyde hvalerne i fjorden.

LÆS OGSÅ Forslag: Pukkelhvaler skal ses - og ikke fanges - i Nuup Kangerlua

Det skal være med til at øge både borgernes og turisternes mulighed for at opleve de prægtige dyr, ikke mindst når der efter al forventning kommer flere besøgende til Nuuk med den nye lufthavn i 2023, lyder begrundelsen til forslaget.

Området for fredningen gælder selve Nuup Kangerlua plus området ud for Nuuk mellem Kangeq, Kitsissut (Kookøerne), Angisunnguaq Ø og Aqissersiorfik (Rypeø). Se kort herunder.

Pukkelhvalerne vil dog stadig kunne fanges uden for fjorden.

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

Kort over det planlagte fredningsområde af pukkelhvaler i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden).

Kommunalbestyrelsen tog beslutningen i går tirsdag efter fire ugers høring.

Et flertal bestående af Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og medlem af kommunalbestyrelsen, Michael Rosing, var enige om beslutningen om at frede pukkelhvalerne, mens Siumut var imod forslaget. Michael Rosing er tidligere medlem af Samarbejdspartiet, men det er han ikke længere. 

Siumut mener, at der mangler økonomiske oplysninger i sagen, og forslog at sagen skulle blive behandlet i den kommende valgperiode. 

I høringsperioden var der blevet sendt 27 høringssvar om forslaget. Her var 26 positive overfor forslaget, mens fisker- og fangerforeningen i Nuuk, NAPP, var den eneste som var imod forslaget.

Ifølge kommunen skal den netop godkendte kommunalvedtægt sendes til Selvstyret, som vil blive kundgjort af Selvstyret.