Forslag: Pukkelhvaler skal ses - og ikke fanges - i Nuup Kangerlua

Pukkelhvaler skal fredes, så snart de svømmer ind i Nuup Kangerlua, foreslår Kommuneqarfik Sermersooq. Det skal fremme hvalernes liv og indbyggere og turisters oplevelser.
Det skal være lettere for alle at opleve pukkelhvaler i Nuup Kangerluaq (Godthåbsfjorden).
19. februar 2021 14:43

Det skal være nemmere at nyde synet af en flok pukkelhvaler, der svømmer rundt i Nuup Kangerlua.

Sådan lyder et forslag, der er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq og nu er i offentlig høring.

Ifølge forslaget skal fangsten af pukkelhvaler ud af fjorden, og hvalerne være fredet, hvis de befinder sig i fjorden. 

Det skal være med til at øge både borgernes og turisternes mulighed for at opleve de prægtige dyr, ikke mindst når der efter al forventning kommer flere besøgende til Nuuk med den nye lufthavn i 2023, lyder begrundelsen til forslaget.

Stadig jagt på pukkelhvaler

Området for fredningen gælder selve Nuup Kangerlua plus området ud for Nuuk mellem Kangeq, Kitsissut (Kookøerne), Angisunnguaq Ø og Aqissersiorfik (Rypeø). Se kort herunder.

Pukkelhvalerne vil dog stadig kunne fanges uden for fjorden, understreger kommunen i oplægget til høringen.

- Da det stadig er muligt at fange pukkelhvaler uden for fjorden, forventes vedtægten ikke at påvirke fangererhvervet betydeligt, og det vurderes at der ikke er behov for økonomisk kompensation.

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Kort over det planlagte fredningsområde af pukkelhvaler i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden).


Forslaget får en varm modtagelse af Verdensnaturfonden WWF. Kaare Winther Hansen fra fondens afdeling i Grønland understreger, at hvalerne har det fint ude på åbent hav, men, siger han:

- Inde i fjorden er der kun få tilbage. Vi havde tidligere seks stedtro hvaler, vi kunne kende på halerne, og de stod for over halvdelen af de billeder, der blev taget i fjorden. Men de er alle væk nu. Og det er ærgerligt.

Han mener, at det er på tide, at naturen bliver sat over økonomi.

- Økonomisk giver det ingen mening for Grønland, at man fanger hvaler i fjorden. Indtægten på salget af kød fra en hel pukkelhval svarer til én enkelt dags hvalsafari. Men det kræver jo, at folk har noget at se på, siger Kaare Winther Hansen.

Forslaget er sendt i offentlig høring frem til 26. februar klokken 12.