Fanger- og turismeinteresser står over for hinanden i pukkelhvalsfredning

Turistoperatør jubler over fredning af pukkelhvaler i Nuuk-fjorden, mens fiskere og fangere frygter dårligere fangst og ødelagte bundgarn.
Hos Arctic Boat Charter erkender man, at det nogle gange kan se voldsomt ud, når både fyldt med turister og andre følger efter hvaler. Foto © : Søren Martens
04. marts 2021 08:12

Det vækker glæde flere steder, at kommualbestyrelsen har besluttet at frede pukkelhvaler i Nuuk-fjorden. Blandt andet hos Arctic Boat Charter. Et selskab, der blandt andet tjener sine penge på at arrangere sejlture ind i fjorden for at se på hvaler.

- Jeg er glad for, at vedtægten gik igennem, fordi jeg synes, det er en god og fornuftig vedtægt, som tilgodeser alle parter, siger Erik Palo Jacobsen, som både er direktør og kaptajn i Arctic Boat Charter.

Området for fredningen gælder selve Nuup Kangerlua plus området ud for Nuuk mellem Kangeq, Kitsissut (Kookøerne), Angisunnguaq Ø og Aqissersiorfik (Rypeø).

LÆS OGSÅ Forslag vedtaget: Pukkelhvaler i Nuup Kangerlua er fredet

Det er dog ikke alle, som er enige i, at fredningen tilgodeser alle parter Spørgsmålet om, hvorvidt hvalerne skulle fredes var gennem en offentlig høring, hvor der blev sendt 27 høringssvar om forslaget. 26 var positivt stemt, men hos fisker- og fangerforeningen i Nuuk, NAPP, er man imod.

- Når pukkelhvalerne svømmer ind i Nuuks fjord, svømmer de så tæt på land for at følge deres mad, og på den måde ødelægger de fiskeriområder. Når de svømmer efter deres mad, støder de ind i bundgarn og ødelægger meget, og nogle gange er de døde af det, siger Anthon Egede, formand for NAPP.

Turister på jagt

Han ser det heller ikke som en decideret fredning af pukkelhvalen, for i stedet for at blive jaget af fangere, vil de blive jaget af turistoperatører, mener han.

- Turistoperatørerne fulgte pukkelhvalerne fra morgenstunden til sen aften, så de ikke havde fred til at spise, så vi kan ikke sige, at det er fredning for dem, siger Anthon Egede.

Hos Arctic Boat Charter erkender man, at det nogle gange kan se voldsomt ud, når både fyldt med turister og andre følger efter hvaler.

- Nogle gange kan det se meget voldsomt ud, måske især når der er krydstogtskibe, hvor vi er ti både ude for at kigge på den samme hval, og det er måske ikke specielt godt, siger Erik Palo Jacobsen, men tilføjer:

- Jeg har kigget på hvaler i mange, mange år og har efterhånden fundet ud af, hvad de ikke kan lide, og vi følger nogle retningslinjer, som er lavet af nogle, der arbejder med hvaler. Min fornemmelse er ikke, at de synes, vi er ubehagelige. De spiser bare videre og hygger sig, siger Erik Palo Jacobsen fra Arctic Boat Charter.

Fiskeri eller turisme

Spørgsmålet om at frede pukkelhvalerne i fjorden har i høj grad været en afvejning mellem fiskernes og turismens interesser. Fiskernes lokalforening i Nuuk ser ikke lyst på en fremtid med hvaler.

- Jeg tror, der kommer konsekvenser - ikke kun for mig eller fiskerne. Hvis pukkelhvaler forstyrrer os i vores fiskeriområder, og vi fanger færre fisk, så betyder det også færre opgaver på fiskefabrikker og færre penge for alle, selv hvis vi kun tænker på én pukkelhval, lyder bekymringen fra Anthon Egede og NAPP, KNAPK's lokalforening i Nuuk.

Arctic Boat Charter ser - ikke overraskende - mere positivt på fremtiden og mener, at turisterhvervet skal trække et større økonomisk læs, så det ikke udelukkende afhænger af fiskeriet.

- Jeg tror, turismeindustrien vil blive en meget vigtig industri for Grønland. Jeg tror, det bliver en meget vigtig indtægtskilde for landet, så derfor mener jeg, at det grundlæggende er en god idé, at vi har noget at vise frem, og hvaler er noget, alle elsker at kigge på, siger Erik Palo Jacobsen.