Kielsen vil genoplive olieinteresse - afviser at det før er mislykket
Interessen for grønlandsk olie styrtdykkede i anden halvdel af sidste årti, men nu vil Naalakkersuisut genoplive den. Det skyldes, at der er behov for flere indtægtskilder til landskassen.
Der er endnu ikke solgt en dråbe olie, men formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen afviser, at oliejagten herhjemme indtil nu er mislykket.
- Der har tidligere været undersøgelser, og der har været de første boringer blandt andet i 2014, hvor der er fundet fem forskellige olier. Der blev også fundet gas, siger Kim Kielsen til Qanorooq.
Han erkender dog, at han ikke ved, hvor store oliereserverne er i Grønlands undergrund.
LÆS OGSÅ Ny strategi skal genskabe interesse for olie- og gasefterforskning i Grønland
Formanden henviser til højdepunktet for olieaktiviteten i Grønland i starten af 2010'erne, hvor sværvægtere i olieindustrien, som ExxonMobil, Chevron, Eni og Shell, var aktive i Grønland. Cairn Energys interesse var mest konkret.
Men trods en række boringer ud for vestkysten var der ikke succes for det skotske olieselskab. Og selskabet måtte trække stikket, efter at havet postet flere milliarder kroner i undersøgelser.
Men Cairn Energy vidste, hvad de gik ind til, siger Kim Kielsen.
- De tog en chance, og var det lykkedes, kunne de have tjent mange penge. Men de indsamlede en masse oplysninger, og så store selskaber bruger penge på at investere i muligheder. Lykkedes det, lykkedes det. Lykkedes det ikke, så lykkedes det ikke, og så må vi lede andre steder, siger Kim Kielsen.
LÆS OGSÅ Cairn lukker og slukker – for nu
Andre olieselskaber iagttog dog Cairn Energys mislykkede olieeventyr. Dertil var oliejagt i Grønland dyr, og så var priserne på olie lave. Interessen for olieefterforskning i Grønland begyndte at falde, og det endte med, at alle efterforsknings- og udnyttelsestilladelser efter olie blev leveret tilbage eller skulle leveres tilbage efter 2014.
Det fremgår af Naalakkersuisuts nye oliestrategi, som blev godkendt i slutningen af januar i år.
Hovedfokus i strategien for de næste fire år bliver at få genskabt interessen for olie- og gasefterforskning i Grønland. Det skal blandt andet ske ved at åbne nye licensområder og lancere en ny licenspolitik, der gør det mere tilgængeligt for olieselskaberne. Der skal også laves aktiv markedsføring overfor olieindustrien.
LÆS OGSÅ Advokat: Royalties er en juridisk mulighed, men en dårlig idé
Men Naalakkersuisut vil også slække på skattekravene til olieselskaberne.
Den nuværende beskatningsmodel har været utiltrækkende for selskaberne, siger Kim Kielsen.
- Hvis vi skulle gøre det mere attraktivt, måtte vi gøre noget, og vi har set på, hvad andre lande gør, lyder det fra formanden, der understreger, at Grønland bør finde andre indtægtskilder end fiskeriet.
- Vi må opsøge flere muligheder for at tjene penge. Og dér skal vi bane vej for at tjene penge på landets ikke-levende ressourcer, siger Kim Kielsen.