Ekspert: Pituffik-undersøgelse bliver aldrig helt uvildig

Kulegravningen af Pituffik-sagen ligger stille, da advokaten bag bliver undersøgt for habilitetsproblemer. Kommissionsundersøgelse eller en dommer er mere uvildig end advokatundersøgelse, siger lektor.
Sten Bønsing
Foto © : Creative Commons 2.5 Danmark licensen.
27. april 2015 12:26

Det er naivt at tro, at advokatundersøgelser som den der skal kulegrave, hvordan servicekontrakten i Thule Air-Base røg på udenlandske hænder, er helt uvildig.

Det mener Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Det er svært rigtigt at sige, at sådanne undersøgelser kan blive ret uvildige - lige bortset fra de tilfælde, hvor man laver en egentlig undersøgelseskommission eller hvor spørgsmålet kommer for domstolene, siger han.

Advokater bliver betalt af en part
Sten Bønsing forklarer, at advokater aldrig kan betegnes som helt uvildige, fordi de ofte bliver betalt af en part i sagen - i dette tilfælde Selvstyret.

Det er advokaten Ole Spiermann fra det danske advokatfirma, Bruun og Hjejle, der står for Pituffik-undersøgelsen. Han bliver lige nu undersøgt af advokatnævnet for habilitetsproblemer, og derfor ligger sagen stille. Ole Spiermann har tidligere lavet juridisk arbejde for Selvstyret.

Læs også Pituffik-undersøgelse forsinket – advokats uvildighed undersøges

Kan skabe usikkerhed om resultat
Sten Bønsing understreger, at han ikke kender sagen i detaljer, men siger, at han generelt ikke ser noget problem i, at advokater bliver brugt til at lave uvildige undersøgelser, selvom de tidligere har arbejdet for en part i sagen.

Der er dog en række faldgruber ved at gøre det, siger Sten Bønsing.

- Der kan være en risiko for, at vedkommende kommer med et resultat, som er mere venligt i forhold til dem, der har bedt om undersøgelsen. Jeg har ikke et indtryk af, at det i realiteten er noget problem, men det er klart, at det er det, man kan blive mødt med af indsigelser over for resultatet, siger han.

Advokatnævnet ventes at komme med et svar i løbet af april.

Departementchef i formandens departement, Søren Hald Møller har ingen kommentarer til sagen. Han ønsker heller ikke at uddybe, hvad habilitetsproblematikken går ud på.

Læs også Avis: Han står for Selvstyrets uvildige Pituffik-undersøgelse