Formand for SIK: - Jeg tror ikke på, at tvang kan få folk i arbejde

Jess G. Berthelsen tager afstand fra Jens-Frederik Nielsens forslag om at skære i understøttelsen til arbejdsløse. Tvunget arbejde gavner ingen, mener han. Ifølge ham er sunde og raske mennesker nemlig ikke ledige af egen vilje.
Jess G. Berthelsen mener ikke, at man bør straffe dem, der står uden arbejde, ved at skære i deres støtte. I stedet bør man støtte dem mere – men på andre måder. Foto © : Carsten Faurschou
Skrevet af Rasmus Balle Hansen
24. juli 2025 07:30

- Jeg tror på, at mennesket er skabt til at arbejde. Derfor vil et sundt og rask menneske ikke være ledig med vilje, sådan lyder det i en pressemeddelelse fra formanden for Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat (SIK), Jess G. Berthelsen.

Udtalelsen kommer i kølvandet på, at formanden for naalakkersuisut, Jens-Frederik Nielsen, har foreslået at sænke understøttelsen for borgere, der står uden arbejde, men som er i stand til at arbejde. 

Men det forslag deler SIK-formanden ikke opbakning til. 

- Jeg forstår ikke, at inatsisartut skal bruge tid på det her. Vi står i et kæmpe problem. Vores landskasse er i underskud, og det bliver kun værre. Vi er nødt til at finde nye indtægtskilder. Det er dét, vi bør fokusere på, siger han.

Ikke dovne, men ledige

Ifølge Jens-Frederik Nielsen er målet med forslaget at få flere i arbejde. Grønlands Statistik viser, at omkring 1.600 personer i øjeblikket står uden arbejde. I et tidligere interview med KNR udtalte han:

- Det vigtigste budskab er, at de hænder, der kan, skal i arbejde. Samfundsøkonomien har brug for alle ledige hænder.

Jess G. Berthelsen sår dog tvivl om, hvorvidt tallene reelt afspejler, om det er de jobsøgende selv, der fravælger arbejde – eller om der i stedet mangler arbejdspladser.

- Ledigheden i Sydgrønland og i Tasiilaq er ingen nyhed, fordi der ikke er arbejdspladser nok. De ledige kan løbe byen rundt i forsøget på at skaffe arbejde, men der er ikke arbejdspladser til dem, siger han.

Han peger desuden på de praktiske udfordringer ved at flytte til steder med flere jobmuligheder:

- Jo, vi kan tilbyde dem at flytte til byer med mangel på arbejdskraft, men hvor skal de bo? Hvis de flytter til Nuuk eller Ilulissat – der er ingen boliger.

De ledige bør hjælpes – ikke straffes

Jess G. Berthelsen understreger, at man ikke bør straffe de ledige, men i stedet samarbejde med dem om at skaffe arbejde, som også passer til vedkommende.

- Jeg tror ikke på, at tvang kan få folk i arbejde. Hverken arbejdsgiver eller den ansatte får gavn af tvunget arbejde, som ikke passer til én, skriver han.

Han mener, at arbejdet skal afspejle den enkeltes kompetencer – og at nogle jobs passer bedre til én end til andre. Derfor bør der fokuseres mere på individuel vejledning og udvikling.

Derfor foreslår han, at man i stedet bør satse på bedre vejledning, uddannelse, lønforbedringer og lavere boligpriser – frem for at straffe dem, som har svært ved at finde arbejde.

- Jeg er fuldstændig enig i, at vi mangler arbejdskraft. De, der kan arbejde, skal arbejde. Men det er metoden, jeg er meget uenig i. Forslaget rammer de forkerte mennesker, fortæller han.

Jess G. Berthelsen frygter, at formandens forslag kan forstærke en dominoeffekt, hvor flere rejser fra Grønland, og befolkningstallet fortsætter med at falde.

- Der er mange, som flytter til Danmark og jeg er bekymret for, at mange flere vil flytte. Det er et stort problem, at vi i 2049 kun er 39.000 indbyggere. Det er en dominoeffekt. Jo færre vi bliver, jo hurtigere går det. Derfor er SIK ikke enig i forringelse af vilkårene for de ledige, afslutter han.