Tobias Ignatiussen vil være isbjørneguide: Jeg håber, at det kun er erfarne fangere

Isbjørneturisme er blevet tilladt med en ny bekendtgørelse. Det vil fanger Tobias Ignatiussen gøre brug af. Men han mener ikke, at det bør være muligt for hvem som helst at blive isbjørneguide.
Tobias Ignatiussen kom selv i 2020 lidt for tæt på en isbjørn.
17. marts 2023 16:58

Det vakte stor opmærksomhed, da Naalakkersuisut med en ny isbjørnebekendtgørelse i sidste uge blandt andet gjorde isbjørneturisme uden fangst lovligt.

Og bekendtgørelsen vakte også stor begejstring i Tasiilaq hos Tobias Ignatiussen, som er fanger og turistguide.

Han mener nemlig, at det er en god ide at drage fordel af isbjørnen, som han i forvejen både jager og spiser.

- Når jeg tager mig selv som eksempel, så er jeg turistguide som bierhverv. Når der ikke er turister, er jeg fanger og fisker. Jeg mener, at isbjørneturisme er en god idé. Så får man penge uden at jage isbjørnen. Isbjørnen kan skabe en god økonomi, siger han til KNR.

Tasiilaq har en årlig isbjørnekvote på 25, og det betyder ifølge Tobias Ignatiussen, at kvoten allerede er opbrugt i begyndelsen af året.

Derfor vil det være oplagt også at kunne drage nytte af bjørnen resten af året, påpeger han.

Det helt nære møde

Men isbjørne kan som bekendt være farlige.

Da Tobias Ignatiussen i 2020 var på tur, nærmede en isbjørn sig hans kone. Her kom hans jagtkundskaber ham dog til undsætning, og han skød først isbjørnen i benet, hvorefter han fangede den.

Af samme årsag håber Tobias Ignatiussen, at det udelukkende er erfarne fangere, der kan få tilladelse til at drive isbjørneturisme.

- Jeg håber, at det kun er erfarne fangere, som bruges som guider. Ikke sådan at man som uerfaren blot kan komme hertil udefra og være guide med en tragedie til følge. Jeg håber på erfarne guider, siger han.

Ingen krav til isbjørnekendskab

Det har hidtil været forbudt at lokke, opsøge, forfølge eller på anden måde forstyrre isbjørnene. Men med den nye bekendtgørelse bliver dette taget op til fortolkning.

KNR kunne nemlig onsdag fortælle, hvordan der ifølge Departementet for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel kun er to krav til de, der ønsker at drive isbjørneturisme; at de har bopæl i Grønland og har teknisk og faglig formåen på turismeområdet.

Der er altså ingen krav til, at de fremtidige isbjørneguides har nogen som helst erfaring med isbjørne.

Tobias Ignatiussen ser dog isbjørnebekendtgørelsen som en stor økonomisk mulighed for både Grønland og de fremtidige isbjørneguides:

- Det er en god mulighed med isbjørneturisme uden fangst f.eks. i perioder, hvor kvoten for jagt er brugt op. Derfor vil det være en god fordel at benytte det som indkomst ved at lade den leve, siger han.

Den nye bekendtgørelse om fangst og beskyttelse af isbjørne blev godkendt af Naalakkersuisut 6. marts i år og er allerede trådt i kraft.