Kim Kielsen om udsigterne til færre fiskere i fremtiden: Jeg frygter intet
- Jeg regner ikke med, at fiskerne på mindre steder vil sælge deres kvoter til andre, for hvad skal de ellers lave? Det er deres erhverv, og de vil gerne beholde det. Derfor har jeg ikke noget at frygte.
Det er naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Kim Kielsens svar til forudsigelserne om, at flere hundrede fiskere, fangere og fabriksarbejdere vil miste deres levebrød som følge af den fiskerilov, som lige nu bliver debatteret i Inatsisartut.
Og selvom han måske ikke frygter noget, så er det lige præcis det, som mange af landets fiskere og fangere gør, når de tænker på en fremtid med en ny fiskerilov fra Kim Kielsens hånd:
- Jeg har fået nok. Jeg frygter for fiskeriloven, for priserne er for lave. Jeg har svært ved at forestille mig fremtiden, sagde en af fiskerne som torsdag var på gaden for at demonstrere mod den nye fiskerilov.
Det får som sagt ikke Kim Kielsen til at ryste på hånden. Han regner nemlig ikke med, at det vil koste arbejdspladser, hvis naalakkersuisuts forslag til en ny fiskerilov bliver stemt igennem. Også i fremtiden kan folk være fiskere og fangere, lover han.
- Loven giver de unge fiskere muligheder, og det er også noget, vi skal sikre, siger Kim Kielsen.
Talrige tolkninger
Det er langt de fleste udenfor Kim Kielsens ministerkontor dog lodret uenige i. Faktisk skal man ikke længere end ud på den anden side af døren for at finde modsatrettede holdninger.
For i Departementet for Fiskeri og Fangst lavede man i forbindelse med høringsperioden en lang række bemærkninger til loven, og her stod der blandt andet, at ”i alt forventes det, at forslaget vil medføre en reduktion i beskæftigelsen svarende til op til cirka 480 årsværk.”
Den formulering er forud for forårssamlingen blevet fjernet. Nu står der i stedet, at ”forslaget indeholder således tiltag, der kan bidrage til at frigøre arbejdskraft fra fiskeriet og fabrikkerne” – embedsmandsprog for, at folk vil miste deres arbejde.
Altså er der intet substantielt ændret i forslaget. Man har bare fjernet forudsigelsen for, hvor store konsekvenserne bliver. Men forudsigelsen står. Fiskere og fangere mister deres arbejde, hvis loven bliver ført ud i virkeligheden.
Kim Kielsen har ellers ad flere omgange kaldt det for en skræmmekampagne, når forskere fortæller, at folk vil miste deres levebrød som følge af fiskeriloven. Noget som én af dem – samfundsforsker på Ilisimartusarfik, Birger Poppel – er gået i rette med tidligere:
- I det materiale, som Kim Kielsen på vegne af naalakkersuisut har sendt ud, er der faktisk dokumentation for, at det ikke er en skræmmekampagne, og at der vil blive frigjort arbejdskraft, påpeger Birger Poppel og tilføjer:
- Altså at folk vil blive arbejdsløse, miste deres erhverv.
Men heller ikke denne udmelding får Kim Kielsen til at ryste på hænderne. Han holder fast i forklaringen om, at ingen fiskere vil blive negativt ramt af loven:
- Jeg vil omvendt spørge, hvor har de fået de oplysninger fra? Det er ikke sådan. Vi vil gerne forbedre fiskernes vilkår, vi vil forbedre mulighederne ved at lave en ny lov. Vi har prøvet at finde en løsning, siger han i et interview med KNR og fortsætter:
- Ikke en eneste skal sige: ”Naalakkersuisut vil udrydde fiskere, eller at der arbejdes på at affolke mindre steder”. Det vil jeg gerne slå fast.
Andre må sikre fremtiden for fiskerne
Men det er ikke kun de kloge hoveder, altså dem som forsker i fiskeriet, der mener, at det vil være katastrofalt, hvis fiskeriloven bliver stemt igennem i sin nuværende form. Også dem, som lever af fiskeriet, siger det samme.
Blandt andet Polar Seafoods direktør Bent Salling. Han mener, at det ikke kun er fiskerne og fangerne på havet, som bliver ramt af loven. Også på land vil det betyde, at folk mister deres levebrød, har han sagt tidligere:
- I mine øjne vil der ikke være basis for at holde fire fabrikker kørende. Højest to fabrikker på sigt, siger han om fiskeriloven i sin nuværende form.
Én ting er situationen for den enkelte fisker. Noget andet er, hvad det betyder for os alle som samfund. Der kan konsekvenserne nemlig blive katastrofale, har Birger Poppel tidligere spået:
- Hvis disse mennesker må forlade de steder, de bor, hvor skal de så flytte hen? Er der boliger, institutionspladser og arbejde til dem? Det her kommer til at betyde større ulighed, har han sagt.
Men igen er Kim Kielsen langt fra frygtsom overfor de fremtidsudsigter.
For selvom han ikke bider på præmissen om, at fiskerne må trække på land som følge af loven, så siger han, at naaálakkersuisut alligevel er ved at forberede sig på en sådan fremtid:
- Vi har jo sagt meget klart og tydeligt, at naalakkersusiut ikke vil lukke de mindre bosteder, siger han og fortsætter:
- Det er op til de andre departementer at finde de forskellige løsninger, og der er en igangværende undersøgelse af det.