Tema: Fiskerilov

Forargede fiskere går i flæsket på ’forræderne’

Flere fiskere er blevet på land for at demonstrere overfor politikerne. Demonstrationen spænder bredt, men de er specielt vrede over priserne på stenbiderrogn og torsk og i særdeleshed over fiskeriloven. KNR var med hele vejen.
Demonstranter mødte talstærkt op for at vise deres utilfredshed med blandt andet fiskeriloven overfor politikerne. Foto © : Carsten Faurschou / KNR
12. april 2024 07:35

Med bannere med slagordene ’nok er nok’ og bevæbnet med horn og megafon, bevæger demonstranter sig igennem Nuuks gader. Nærmest alle er iført de let genkendelige blå beskidte overalls og knælange gummistøvler, som de slæber med sig gennem sølet og sjappet på vejene.

Man er ikke i tvivl. Demonstranterne er fiskere og blevet på land i dag for at demonstrere imod flere ting, men mest af alt er de optaget af fiskeriloven og de lave priser på stenbider og torsk.

Der er stor aldersspænd mellem demonstranterne, men deres budskaber er klare. Foto © : Carsten Faurschou / KNR

‘De rige bliver rigere, mens de kystnære fiskere bliver dødsdømte’ står der på mange af demonstranternes skilte.

- Mange familier bliver smidt ud af deres lejligheder, fordi priserne på fisk er for lave, lyder det fra en af demonstranterne, mens de går, og de andre stemmer i, slår på spande, råber og hyler med deres horn.

Børn sulter, og vi bliver ydmyget

Slagordene fra demonstranterne er sporadiske, og stemningen er god iblandt dem, men det ændrer sig, da de cirka 25 vrede fiskere kommer tættere på Royal Greenland.

- Børn sulter på grund af Royal Greenland, råber manden med megafonen. 

De andre demonstranter stemmer højlydt i med bank på plastikspandene og hylen med de altoverdøvende horn, som sender tydelige lydbølger ud i luften, og råb.

- Royal Greenland er ondskabsfulde. Hvorfor er priserne her i landet 80 procent lavere end på Island, spørger demonstranterne.

'Nok er nok' prægede de store bannere, og det var den stemning, der også var blandt demonstranterne. Foto © : Carsten Faurschou / KNR

- Jeg har fået nok. Jeg frygter for fiskeriloven, og priserne er for lave, siger en af de yngre demonstranter.

- Jeg har svært ved at forestille mig fremtiden. Hvis vi tager priserne for eksempel, så kan Royal Greenland bare fastsætte priser uden at forhandle. Vi må bare vente til næste år, hvor vi bliver ydmyget igen. 

Opråbene om priserne og den usikre fremtid får alle demonstranterne til at råbe og larme ekstra højt hen mod Jens K. Lyberth, der sammen med en anden bare står og kigger med hænderne i lommen. De foretager sig ikke noget, og går ind, så snart demonstranterne bevæger sig videre.

‘Vi er nået frem til forræderne’

Næsten ustoppeligt er der støj fra manden med megafonen. Han holder mikrofonen tæt på røret, der forstærker, hvad han siger, så der konstant lyder en hylen. Over demonstranterne stiger der røgskyer op. Flere har en cigaret hængende i mundvigen, mens de trasker af sted gennem byen. 

Råbene fra mængden bliver højere og oftere og mere vred i tonerne og tilråbene.

- Kystnære fiskere skal beskyttes med lov, ikke forsvinde, lyder det flere gange fra demonstranterne, der bliver flere og flere.

Demonstranternes horn blander sig med bilhorn, og jo tættere gruppen af fiskere kommer på bymidten, jo flere bilhorn stemmer i. Døre og vinduer bliver åbnet, og folk kommer med jublende tilråb mod fiskerne.Midt i byen er gruppen vokset til cirka 50-60 personer, der går målrettet mod Inatsisartut.

Nogen af politikerne tog ordet, da demonstranterne nåde til Inatsisartut, mens andre forblev tavse. Foto © : Nicole Sander Bertelsen/ KNR

- Vi er nået frem til forræderne, råber en demonstrant, da folkemængden stiller sig op foran døren ind til de folkevalgte.

De 50-60 mennesker er nu vokset til en mængde på omkring 100. Og det er en blandet flok, der nu står foran landets politikere.

Politikernes ord blev modtaget blandet af de vrede fiskere. Foto © : Carsten Faurschou / KNR

Én efter én tager flere politikere ordet og det er tydeligt i demonstranternes råb, at de er utilfredse med fiskeriloven og priserne. Men manden, der nu står i spidsen for fiskeriloven, Kim Kielsen (Siumut), forbliver tavs. Også Royal Greenland var tavs, da demonstranterne var forbi hovedkontoret tidligere på dagen.

- Vi har som ledelse valgt ikke at gå ud til demonstranterne, og det er ikke vores medarbejdere, der skal stå på mål for KNAPK’s kritik, lød det fra fiskerigiganten i en pressemeddelelse torsdag formiddag.

Demonstranterne startede med at gå fra KNAPK's hovedkontor til Royal Greenland for at vise deres utilfredshed med priserne på torsk og stenbider. Foto © : Carsten Faurschou / KNR