Ingen turismestrategi for Ilulissat

Qaasuitsup Kommunia drømmer hede drømme om Diskoområdet som turistmagnet. Alligevel findes der ingen strategi for turismen. Det var ellers en af forudsætningerne for det nu kuldsejlede Projekt Newport.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
30. juli 2015 04:58

Projekt Newport ville med sin landingsbane på 2800 meter og krydstogtshavn få turisterne til at strømme til Ilulissat.

Læs også Qaasuitsup Kommunia ønsker længere landingsbane

- Vores kalkulationer siger at vi over de næste ti år skal kunne modtage 170.000 turister, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph (S).

Læs også Borgmester må skrinlægge drømmeprojekt

Faktisk ville helt præcist 174.122 turister myldre til Grønland i løbet af de kommende 15 år - hvad der svarer til mere end fire gange så mange turister som vi får i dag.

Det temmeligt præcise antal turister fremgår rapporten "Fremme af kommercielt erhvervssamarbejde mellem Grønland og Danmark" som Naalakkersuisut udgav sammen med Erhvervs- og vækstministeriet i februar i år.

Rapporten slår imidlertid også fast, at én ting er de mange turister. Noget helt andet er, hvad de skal foretage sig når først de er landet i byen med isfjorden.

Læs også Kirkegaard anbefaler længere landingsbane til Ilulissat

 

Ingen strategi - endnu

Her er det helt afgørende, at kommunene får en turismestrategi for Diskoområdet. For sådan en har regionen stadig ikke.

Hvilket borgmester Ole Dorph erkender. Han bebuder dog, at den er på vej.

- Turismestrategien er på trapperne, den bliver færdig først på efteråret og så skal den behandles af kommunalbestyrelsen. Og så skulle den meget gerne være vedtaget, siger Ole Dorph.

Visit Greenlands direktør Anders Stenbakken har påpeget at længere landingsbaner ikke øger turistantallet alene. Man skal også være gearet til at modtage turisterne.  

Læs også Visit Greenland: Asfalt tiltrækker ikke turister

I foråret vakte det opsigt, at kinesiske turister i Ilulissat ikke kunne få en hundeslædetur, fordi slædekørerne hellere ville ud til det mere lukrative hellefiskefiskeri.

Læs også Mange turisters planlagte hundeslædeture går i fisk

Alligevel afviser Ole Dorph at Ilulissat har et problem med at håndtere turisterne.

- Vi har jo kæmpestor erfaring med hensyn til servicering af turister, som ingen andre har. Heller ikke Visit Greenland, fastslår Ole Dorph.

Læs også BILLEDER Ilulissat taler kinesernes sprog