Visit Greenland: Asfalt tiltrækker ikke turister

Nye lufthavne skal trække turister til landet, men det er ikke nok med lange baner, mener Anders Stenbakken.
06. juli 2015 10:33

Der skal blot forlænges landingsbaner i Ilulissat og Nuuk, så skal turisterne nok komme. Sådan lyder det ofte, men det er ikke en melodi Visit Greenlands direktør nynner med på.

- Vi tror ikke at asfalt i sig selv tiltrækker turister. Der skal jo være det, der her reason to go, grund til at rejse. Det betyder meget, at vi får forbedret vores infrastruktur, det er vi helt enige i, men lufthavne i sig selv tiltrækker ikke, siger direktør i Visit Greenland, Anders Stenbakken, til KNR.

 

Bredere end infrastruktur

Han forklarer, at det jo ikke som sådan er en problemstilling, men at det altså er lige så vigtigt med branding, markedsføring og kontakt til rejsebureauerne, som det er at sætte mursten og lægge asfalt.

Læs også 725 millioner sikrer lufthavn få år

- I forhold til det her med at lave markedsføring, der er det jo ikke en ting, man skal komme med, når man har sin lufthavn, for så har man jo en lang periode, hvor der ikke er nogen, der ved, at den her lufthavn den er her, og nu er det pludselig blevet meget nemmere. Det her er noget, der skal startes, inden man går i gang med at bygge en lufthavn, siger han.

 

Historien skræmmer

I forhold til turismen mener Stenbakken ikke Grønland i første omgang skal have så stort fokus på lufthavne. Det handler i højgrad om at udnytte de eksisterende faciliteter og så få styrket Grønland som destination.

Læs også Lufthavnsmodel står ved skillevej

Læs også Lufthavne skal styrke hele landet

Ellers risikere man, at der bliver bygget dyre lufthavne uden turisterne følger med. Noget vi allerede har oplevet med lufthavnsinvesteringerne i Paamiut, Aasiaat og Qaanaaq. 

- Hvis det var mig der havde en masse penge og skulle investere i en lufthavn, så ville jeg jo gerne se, at her var et marked i vækst. Jeg ville gerne se, at der kom flere turister, siger Stenbakken.

Direktøren forklarer, at han derfor mener, at investorer vil være interesseret i, at de forskellige aktører, arbejder meget målrettet med både at få synliggjort destinationen og udviklet produkterne, så de matcher de nye kunder, der kommer.

- For kunder de beder jo ikke om de samme ting, lyder det fra Anders Stenbakken.