725 millioner sikrer lufthavn få år

Vælger Inatsisartut at kører videre med Kangerlussuaq som landet hovedlufthavn vil det koste 725 millioner kroner. For de penge er lufthavnen dog maksimalt sikret 10-15 år, siger naalakkersuisoq.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
26. juni 2015 06:00

Inatsisartut skal snart beslutte om Kangerlussuaq fortsat skal være hovedindfaldsvejen til Grønland, eller om der skal bygges atlantiske baner i Nuuk og Ilulissat.

Naalakkersuisoq, Knud Kristiansen, holder sig fra at komme med anbefalinger, men gør det klart, at det vil være en kortsigtet løsning at renovere Kangerlussuaq Lufthavn.

 

Renovering koster

Det vil koste omkring 725 millioner kroner, men det vil ikke sikre lufthavnen ret lang tid.

- Hvis vi renovere Kangerlussuaq maksimalt, så vil det betyde, at den kan stadigvæk bruges de næste 10-15 år, maks. siger naalakkersuisoq for trafik og infrastruktur, Knud Kristiansen, Atassut, til KNR.

Læs også Lufthavne skal styrke hele landet

Han peger på, at det er en lang bane i Kangerlussuaq, og forholdene den er bygget under giver nogle blivende problemer, som kun bliver værre med den globale opvarmning.

- Vi har permafrost, og det betyder at banen skal renoveres med jævnlige mellemrum, siger Kristiansen.

Herudover peger Kristiansen på, at de tunge maskiner og mange hårde landinger gør, at banen skal renoveres med jævne mellemrum.

 

Forlængelse koster en milliard

I forhold til forlængelsen af Ilulissat og Nuuk til Atlantiske baner på 1799 meter er departementet i fuld gang med regnemaskinerne, men indtil videre kan Knud Kritiansen kun komme med et estimat.

- Omkring cirka en milliard, plus minus. Det er det vi er i gang med at udregne nu, siger han.

Knud Kristiansen gør det også klart, at hvis man vælger de korte nordatlantiske baner på 1199 meter i Nuuk og Ilulissat, så vil man med det samme gøre klar til yderligere forlængelser.

Læs også Lufthavnsmodel står ved skillevej

Forlængelser som alligevel kan blive nødvendige inden for få år.

- Vi ønsker, at for eksempel terminalbygningerne i Ilulissat og Nuuk, de skal allerede være tilpasset forlængelser på nært sigt.