Borgmester må skrinlægge drømmeprojekt

I Qaasuitsup Kommunia sidder en skuffet borgmester Ole Dorph og må erkende, at Naalakkersuisut ikke bakker op om millionprojektet Newport.
Foto © : Qaasuitsup Kommunia
Skrevet af Inge S. Rasmussen
29. juli 2015 12:58

Planerne om at gøre Ilulissat til Grønlands nye atlantlufthavn og dermed sikre turiststrømme af nærmest islandske dimensioner er nu lagt i skuffen.

- Vi er sådan set meget kede af den ende vores projekt får, for vi syntes selv, at det var et meget fremadsynet projekt som Grønland har sukket efter i mange år, siger Ole Dorph efter det står klar at projekt Newport ikke kan realiseres.

Naalakkersuisut deler nemlig ikke borgmesterens syn om det fremsynede i projektet, der havde både havn, lufthavn og hotelbyggeri som udgangspunkt finansieret af eksterne investorer. Selvstyrets eneste bidrag skulle være at indskyde den eksisterende lufthavn.

Projektet har været på det kommunale tegnebræt de sidste tre-fire år i et tæt samarbejde med det danske konsulentfirma Nextpartners Aps.

Den eksterne konsulent har stået for beregningerne af projektets potentiale og tilsyneladende taget sig godt betalt undervejs.

- Jeg vil skyde på det har kostet tre-fire millioner kroner over de sidste tre år, vurderer Ole Dorph.

Det vil sige en million kroner om året fra den godt slukne Qaasuitsoq Kommunekasse.

Læs også Qaasuitsup Kommunia ønsker længere landingsbane

Afviser pengespild

Men selv om projektet nu bliver skrinlagt, mener borgmesteren ikke at kommunen har smidt skønne spildte skattekroner ud af vinduet:

- Det har selvfølgelig ikke været billigt, men arbejdet er jo sådan set ikke spildt, for meget af de ting, der blev undersøgt af vores konsulenter er overdraget til departementet for infrastruktur, således at materialerne kan blive benyttet, så man ikke skal starte med at projektere Ilulissat lufthavn helt fra bunden igen, påpeger Ole Dorph.

Projekt Newport arbejdede med en anlægssum for lufthavnen på omkring 945 millioner kroner, finansieret af eksterne kilder. 

Læs også BILLEDER Ilulissat taler kinesernes sprog