Pengekassen er tom: Ingen nye ansættelser i Kommune Kujalleq i år

Efter det kom frem, at Kommune Kujalleq ikke havde betalt A-skat i tre måneder, har det set sort ud med kommunens økonomi. Nu indfører de et ansættelsesstop.
Kommune Kujalleq må stramme endnu mere op for at få økonomien på højkant igen. Det oplyser borgmester Stine Egede (IA). Foto © : KNR
06. september 2024 10:27

Sparekniven rammer endnu engang i Kommune Kujalleq. Efter flere fejlede forsøg for at få kommunes økonomi på højkant igen indfører de nu et ansættelsesstop resten af året.

Det oplyser Kommune Kujalleq på deres hjemmeside.

Det er job, som ikke er kritiske for udførelsen af lovpligtige kommunale opgaver, som må kigge langt efter at blive besat.

Det vil stadig blive ansat folk i stillinger som lærere og på daginstitutions- og plejeområdet, som er lovpligtige.

- Det forventede regnskab for 2024 viser et merforbrug, hvorfor det er nødvendigt med dette yderligere tiltag. Kommunen har i forvejen strammet op på blandt andet rejser, indkøbsgrænser og merarbejde, men det har vist sig nødvendigt med yderligere opstramning, siger borgmester Stine Egede (IA) i pressemeddelelsen.

40 millioner pludseligt væk

Siden maj har det stået klart, at økonomien er skrantet i Kommune Kujalleq, da det pludselig gik op for økonomiudvalget, at de manglede at betale 40 millioner i A-skat til selvstyret.

Derfor besluttede kommunen at ansøge om at sætte deres kassekredit i banken op fra 25 millioner kroner til 100 millioner kroner.

Dengang lovede Stine Egede, at det ikke ville få konsekvenser for kommunens borgere, og at der ikke skulle spares.

Det gav Demokraatit dog ikke meget for, og i starten af juni trak de sig fra kommunalbestyrelsen, så IA endte med at sidde alene med det absolut mindst mulige flertal.

De stillede også mistillid mod Stine Egede til et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde, men et flertal i kommunalbestyrelsen reddede hende.

Siden da har IA forsøgt at få kommunen på rette spor igen, men deres tiltag for at mindske udgifterne i kommunens forvaltning har ikke haft den tilstrækkelige effekt, derfor må de nu gå hårdere til værks.

Udover ansættelsesstoppet bliver der også indført et indkøbstop for indkøb, der ikke er kritiske for udførelsen af lovpligtige kommunale opgaver.