Ingen erstatning til eksperimentbørn fra Danmark

Aaja Chemnitz Larsen fra IA er ærgerlig. Når Godhavnsdrengene fra Danmark kan få erstatning, bør eksperimentbørnene også kunne få det, mener hun.
De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951. Foto © : Foto fra filmen Eksperimentet
25. maj 2021 14:23

Der bliver ingen erstatning til de grønlandske eksperimentbørn fra den danske stat. 

- Selve anerkendelsen af fortidens fejl er det centrale, og at det er vigtigt, at vi med anerkendelsen lærer af de fejl, der tidligere er begået, så historien ikke gentager sig, siger den danske indenrigsminister Astrid Krag.

KNR har forsøgt at få et interview med hende, men det har ikke været muligt. Hun har i stedet sendt et skriftligt svar.

LÆS OGSÅ Udredning: Eksperimentet var ude af kontrol og gav dybe, menneskelige sår

- Der er blevet givet en officiel undskyldning til de nu voksne børn og deres pårørende for de svigt fra statens side, som de grønlandske børn blev udsat for. Dermed vurderer regeringen, at der er taget et stort skridt for at give oprejsning for statens svigt, som ingen tidligere regeringer har taget på sig, siger Astrid Krag. 

Seks af 22 lever i dag

De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951. De havde hovedrollen i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller. Men da de kom hjem igen, havde de glemt deres sprog og måtte ikke bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem i Nuuk. 

6 af de 22 lever i dag. De er omkring 80 år. 

Den danske statsminister Mette Frederiksen gav i december en undskyldning til de 22. Men at der tilsyneladende ikke følger nogen penge med undskyldningen gør Aaja Chemnitz Larsen, der sidder i Folketinget for Inuit Ataqatigiit, rasende.

LÆS OGSÅ Tidligere eksperimentbarn: Grønland bør også sige undskyld

- Jeg synes, det er utroligt ærgerligt. Det svar, vi har fået, peger på at eksperimentbørnene skal lægge sag an mod staten nu, siger hun. 

- De har kæmpet for at få en undskyldning i mange år. De er ikke længere unge og friske, og det er virkelig ærgerligt, hvis de skal til at kæmpe i retten også.

- Det er begrænset, hvad jeg kan gøre fra nu. Rent politisk er vi ved vejs ende, for nu er det op til eksperimentbørnene, om der skal føres en sag. Jeg håber, at de får hjælp. Det er jo ikke sikkert, at de kan betale en advokat for at tage sagen, siger Aaja Chemnitz Larsen. 

Godhavnsdrenge fik erstatning

Hun sammenligner sagen med de såkaldte Godhavnsdrenge. De boede på børnehjemmet Godhavn i Danmark, hvor de blev udsat for overgreb og svigt i 1960'erne og 70'erne. 

De sagsøgte efter den officielle undskyldning staten for misrøgt, og i februar indgik staten forlig med dem. 300.000 kroner fik de hver i godtgørelse. 

Statsministeren undskyldte i 2019 på Danmarks vegne til en gruppe tidligere beboere på drengehjemmet Godhavn. 

- Hvis vi ønsker at ligestille borgerne i Rigsfællesskabet, så skal eksperimentbørnene ligestilles med Godhavnsdrengene, siger Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg havde håbet på et politisk forlig i stedet for en tur i retten. Godhavnsdrengene fik erstatning, og det bør eksperimentbørnene også få.