Ingen debat om kommunalvalg hos De Grønlandske Huse

De Grønlandske Huse i Danmark har ikke holdt arrangementer i forbindelse med kommunalvalget. Ærgerligt, erkender direktørerne nu, efter blot 31 personer uden for Grønland har stemt.
05. april 2017 11:46

Der har hverken været debatmøder eller andre arrangementer hos De Grønlandske Huse i Aarhus, København eller Odense i forbindelse med tirsdagens kommunalvalg.

Dét til trods for at mindst 700 grønlændere i Danmark er stemmeberettigede til valget. 

Årsagen til de manglende arrangementer skyldes til dels travlhed med andre kerneopgaver, siger direktør for Det Grønlandske Hus i Aarhus, Jørn Holbech, til KNR.

- Det er et godt spørgsmål. Hele vores fokus er jo at være ambassadører og brobyggere til Grønland, så vi tager jo alle de emner op, som er relevante for borgere, der kommer fra Grønland eller er bosiddende i Grønland. Der har bare ikke været en timing omkring det, som har gjort, at vi har haft et særligt fokus på kommunalvalget.

Det Grønlandske Hus i Aalborg er som det eneste hus ikke vendt tilbage på KNRs henvendelser i sagen.

 

Direktører: Koordinering har manglet

Kommunalvalget er dog blevet holdt helt efter bogen med fire år siden valget i 2013. Så det burde ikke komme bag på husene, erkender Jørn Holbech samtidigt.

Som udgangspunkt har han dog været af den opfattelse, at valgdækningen skulle komme fra Grønland.

- Vi har slet ikke tænkt i de baner. Kommunalvalget er noget, som foregår i Grønland. Og det er klart: Har man interesse i at få grønlændere uden for Grønland til at stemme, tænker jeg lidt, at det er et grønlandsk issue at sikre, at den formidling sker, siger Jørn Holbech.

Han henviser til, at det kun er Kommuneqarfik Sermersooq, der i en pressemeddelelse har mindet om muligheden for at brevstemme. I mellemtiden har husene intet hørt fra Grønlandsk Repræsentation i København.

Hos Repræsentationen lyder meldingen, er der blevet sendt oplysninger om brevstemme-reglerne til Kriminalforsorgen, Rigshospitalet, Det Grønlandske Patienthotel og studenterforeningen Avalak, men ikke De Grønlandske Huse. Det regnede repræsentationen med ville ske via Avalak, lyder forklaringen.

 

Kunne have gjort mere

Men lidt fokus har der dog været. I København og Odense har husene på flyers i husene, annonceringer på husenes opslagstavler og i nyhedsbreve gjort opmærksom på muligheden for, at primært grønlandske studerende i Danmark kan brevstemme. Samtidig har Avalak delt information via deres medier.

I Odense er der blevet sendt mails til alle grønlandske studerende i Region Syddanmark om valget. Men traditionelt holder husene ikke arrangementer i forbindelse med kommunalvalget, oplyser direktørerne - kun ved valg til Inatsisartut.

Men med kun 31 afgivne brevstemmer fra Danmark og udlandet til valget tirsdag har opmærksomheden ikke været godt nok, siger direktør i Det grønlandske Hus i København, Leise Johnsen.

- Det er et valg, der foregår i Grønland, og som er super vigtigt for de folk, der er hernede, så det kunne vi da godt have været bedre til at gøre noget ved. 

Den opfattelse deler direktør i Odense, Kirsten Mærsk. Men hun peger også mod kandidaterne i Grønland, som bliver beslutningstagere på nogle områder, der har stor betydning for, om især grønlandske studerende i Danmark vender hjem igen.

- Det kunne være fint, hvis der kom lidt mere fokus på vælgerskaren hernede fra politikerne i Grønland, siger hun.

I Aarhus vil ledelsen nu overveje, hvordan huset skal forholde sig til næste kommunalvalg.

- Jeg har allerede tanker på, at det her skal vi være bedre til at sikre næste gang, selv om det først er om fire år, siger Jørn Holbech.