IA enig med dansk regering om EU's Arktis-vej

Inuit Ataqatigiit og den danske udenrigsminister er fuldstændig enige, når det gælder en plan for at tiltrække fremtidige EU-investeringer i Arktis.

Inuit Ataqatigiit støtter den danske udenrigsministers opfordring. Det er kun rimeligt, når EU kan se frem til at blive observatør i Arktisk Råd, lyder det.

- Jeg er enig i, at vi skal forsøge at tiltrække investeringer fra EU og fra andre internationale aktører. Det er jo sådan, det foregår, når man forsøger at få gang i industrier og for eksempel råstofområdet, siger formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, til KNR.

Læs også Danmark ser EU-muligheder i Arktis

Partiet støtter dermed udenrigsminister Kristian Jensens opfordring til EU om, at unionen bør se mere mod nord og økonomisk hjælpe udviklingen i Arktis på vej. 

- EU har jo en investeringsbank - Den Europæiske Investeringsbank - der på forskellige måder også kunne have interesse for Grønland, både for vedvarende energi og for råstoffer. Så jeg synes, det er fint at udvide mulighederne for udefrakommende investeringer.

EU’s interesse for Arktis er da heller ikke helt usynlig. Unionen har længe presset på for at få en rolle som observatører i Arktisk Råd. Og det støtter både Grønland og Danmark op om.

Læs også Dansk analyse efterspørger langt større fokus på Arktis

Noget for noget

Men det kræver også noget den anden vej, mener Sara Olsvig.

- Det er vigtigt, at de i omverdenen, der interesserer sig for Arktis, også ved direkte fra hestens egen mund, hvad det er, vi arbejder med i Arktis.

- Så det er helt fint, at de (EU, red.) sidder med som observatører. Men det er klart, at hvis man vil sidde med som observatør i Arktis Råd, skal man også på den anden side udvise en håndgribelig interesse i form af for eksempel forskning og mulige investeringer og hele erhvervsområdet, fastslår formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, til KNR.

Læs også Direktør: Forskere bør engagere sig mere i Grønland

Læs også Rigsfællesskabet i forskningsstrategi for Arktis

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt