I dag starter Siumuts landsmøde - og det skal der ske

Søndag eftermiddag skal partiets medlemmer beslutte, hvem der skal være formand i partiet. Et valg, som kan ende med at få betydning for naalakkersuisuts overlevelse.
Søndag eftermiddag skal deltagerne på landsmødet stemme om, hvem af de tre formandskandidater, som Siumut ønsker som ny formand. Foto © : KNR/Johansinnguaq Olsen
28. juli 2023 07:55

Søndag eftermiddag kan blive en sand gyser, når det skal afgøres, hvem der skal være formand i Siumut.

Formandsvalget bliver afgjort til Siumuts ordinære landsmøde, der i år holdes i Qasigiannguit, og som starter i dag. 

Ved søndagens afstemning skal partiets medlemmer tage stilling til, om de ønsker folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, nuværende formand Erik Jensen eller tidligere formand Kim Kielsen som deres leder. 

DET KOMMER TIL AT SKE PÅ SIUMUTS LANDSMØDE

Fredag

 • 10:30 - 15:00 - Formandsberetning 
 • 15.00 - 15:30 - Fremlæggelse af regnskaber

Lørdag

 • 09:00 - 17:00 - Gruppearbejde om politiske målsætninger herunder:
  • Resurser
  • Sundhed og uddannelse
  • Boliger og offentlige selskaber
  • Fiskeri
  • Selvstyreloven og den videre færd

Søndag

 • 10:00 - 11:00 - Gudstjeneste 
 • 14:00 - 17:00 - Valg af formand for Siumut og den resterende hovedbestyrelse

Før afstemningen skal det i dag besluttes, hvor mange der kan stemme til formandsvalget.

De stemmeberettigede er Siumuts medlemmer af Inatsisartut og naalakkersuisut, lokalformænd, medlemmer i Folketinget, borgmestre, hovedbestyrelsen og ungdomspartiet.

I løbet af weekenden skal partiet også diskutere deres politiske målsætninger inden for en lang række emner, som blandt andet fiskeri, selvstyreloven, boligområdet og sundhed. 

Derudover vil det også være muligt for partiets lokalafdelinger at komme med forslag.

Siumut opstod som parti i 1977, og har gennem en lang årrække været i spidsen for naalakkersuisut.

Ny formand kan føre til nyt valg

Forud for landsmødet har KNR talt med den politiske kommentator Sten Lund og tidligere formand for naalakkersuisut, Lars-Emil Johansen om, hvordan det politiske landskab vil se ud, alt efter hvem af formandskandidaterne, der overtager tøjlerne i partiet.

Til det svarer de begge, at Kim Kielsen og Aki-Matilda Høegh-Dam vil komme til at udfordre naalakkersuisut og den nuværende koalition med IA. Med andre ord: Det kan ende med et valg til Inatsisartut. 

Det er blot to et halvt år siden, der sidst var valg til Inatsisartut. 

Omvendt vil den nuværende koalitionsregering kunne fortsætte uden problemer, hvis Erik Jensen genvælges som formand for Siumut, vurderer de begge.

Hverken Sten Lund eller Lars-Emil Johansen tør at spå om hvem, der vinder formandsopgøret. Men de er enige om, at det med stor sandsynlighed vil blive et meget tæt valg.

Hver sine styrker og svagheder

Som forberedelse til weekendens formandsopgør har KNR bedt Sten Lund om, at vurdere de tre kandidaters styrker og svagheder.

Derfor dækkes Siumuts landsmøde af KNR

KNR har sendt tre reportere til at dække Siumuts landsmøde i Qasigiannguit.

Det har KNR gjort, da partiet er landets næststørste parti i Inatsisartut og er med i koalitionsregeringen med Inuit Ataqatigiit.

Partiet har været centralt i naalakkersuisut siden 1979. Partiet har haft formandsposten næsten uafbrudt - kun i to perioder har Inuit Ataqatigiit siddet i formandskontoret. Første gang var i 2009-2013.
Anden gang er nu, hvor Múte B. Egede har været formand siden valget i marts 2021.

Formandsvalget i Siumut ende med at have stor betydning for det politiske landskab i Grønland. 

Her vurderede han, at Erik Jensen, som formand, har formået at skabe ro i partiet, men at han ikke formår at komme ud til den brede befolkning. 

Omvendt mener han, at Kim Kielsen er god til at tale til lokalfølelsen. Når det kommer til Kim Kielsens svagheder, mener Sten Lund, at han kan være firkantet i sine udmeldinger, og det har tidligere har skabt krise i partiet.

Sten Lund vurderer, at Aki-Matilda Høegh-Dams evne til at bruge de sociale medier er hendes store styrke. Hendes svaghed er, at hun sidder i Folketinget og derfor har en større afstand til vælgerne. 

Ikke den første formandskamp

Det seneste landsmøde i Siumut fandt sted i 2020 og blev holdt i Nuuk.

Dengang var der også tre kandidater og kamp til stregen om formandsposten, hvor Erik Jensen fik syv stemmer mere end Kim Kielsen, og dermed blev formand for partiet.

Formandsvalget er første punkt på dagsordenen, når Siumut skal vælge hovedbestyrelse søndag klokken 14.