Luftfartsanalytiker: Hvad skal Air Greenland koste Selvstyret?

Hvis den danske stat skal sælge sine 25 procent aktier i Air Greenland til Selvstyret skal der sættes pris på, for ingen kan på nuværende tidspunkt fastlå hvad flyselskabet er værd.
Foto © : Ane-Marie Petersen
Skrevet af Merete Lindstrøm
13. september 2018 13:45

I mandagens aftale om danske investeringer i lufthavnsprojektet faldt der også en bemærkning om ejerskabet af Air Greenland. Der er indskrevet en hensigtserklæring i aftalen om at omlægge ejerstrukturen i flyselskabet, således at selvstyret køber den danske stats aktier. Og det er ikke overraskende, mener luftfartsanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Selvstyret kan købe statens andel af Air Greenland

Han mener, det er meget naturligt at gå ind og se på ejerskabet i Air greenland, når man går ind og sætter så tunge investeringer i gang og udbygger infrastrukturen.

- Air Greenland er så centralt et omdrejningspunkt for infrastrukturen i Grønland og vil blive det i den udbygning, der kommer til at finde sted af lufthavnene, at det er mere naturligt, at Air Greenland er ejet i Grønland end i Danmark, siger han.

LÆS OGSÅ Fuldt ejerskab af Air Greenland kan være fordel

Men for at Grønlands selvstyre kan overtage den danske stats andel af aktier i Air Greenland, kræver det, at man ved, hvad de skal koste.

-Det er en meget spændende proces, der skal i gang, for der er ingen tvivl om, at man nu skal forsøge at finde en pris på Air Greenland, siger Jacob Pedersen.

J
Foto © : Sydbank
Luftfartsanalytiker Jacob Pedersen

Og det kan ske på flere måder, fortæller luftfartsanalytikeren. Man kan vælge at sætte en investeringsbank til at lave en analyse og på den måde sætte prisen på aktierne, hvilket vil koste en del penge. Det er ikke sikkert, at man vil gå den vej. Man kan i stedet kigge til andre spillere på det skandinaviske marked, mener Jacob Pedersen.

- SAS bliver jo handlet til, hvad der svarer til den bogførte egenkapital i selskabet. Hvis man tænker, at det er hurtigere at tage bagsiden af en konvolut, end det er at betale mange penge til investeringsbanker for at få en pris på Air Greenland, så er det da åbenlyst, at man kan bruge noget i den retning, siger han.