Analytiker: Fuldt ejerskab af Air Greenland kan være fordel

De grønlandske forhold med store afstande og isolation gør det vigtigt for politikerne at beslutte hvordan man får mest muligt ud af Air Greenland. Derfor er det også en vigtig politisk diskussion om Selvstyret som eneejer er den bedste løsning. Det vurderer luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen.
Foto © : Ane-Marie Petersen
06. april 2018 14:13

- Mener man at man kan udvikle Air Greenland bedre ved selv at eje selskabet, eller skal det være i et samarbejde med den danske stat og med SAS, siger luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen.

Det er ifølge Jacob Pedersen den vigtige diskussion, som politikerne bør tage.

Og det kan godt give mening for Selvstyret at blive eneejer, netop fordi der er nogle særlige grønlandske forhold og geografi, siger Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Naleraq vil sælge det hele - Nunatta Qitornai vil købe en smule

- Så er det meget vigtigt, at man har et luftfartsselskab, der er velfungerende og et luftfartsselskab man kan udvikle, så det skaber mest muligt værdi, siger han.

Det gælder både i forhold til at give økonomisk overskud til Selvstyret, men også at sikre, at transporten internt og ind og ud af landet gavner så meget som muligt for borgerne, siger han.

Det kan i princippet godt lade sig gøre med den nuværende ejerkreds med både Selvstyret, SAS og den danske stat.

LÆS OGSÅ Air Greenlandip nunatsinnit tamakkiisumik pisiarineqarsinnaanini tapersersorpaa

Men der kan være nogle udfordringer i dag, vurderer Jacob Pedersen.

- Du har kommercielle interesser i form af SAS, du har Selvstyrets interesser i form af Selvstyret og du har danske interesser i form af den danske stat. Og det er ikke nødvendigvis en treenighed som giver det absolut smukkeste resultat, siger Sydbanks luftfartsanalytiker, Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Air Greenland skal ejes helt af Grønland