Aftale: Selvstyret kan købe statens andel af Air Greenland

Aftalen om finansiering af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat indeholder blandt andet et afsnit om, at Selvstyret kan købe statens del af Air Greenland A/S.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
11. september 2018 07:50

Selvstyret kan blive hovedaktionær i Air Greenland A/S som følge af finansieringsaftalen mellem Grønland og Danmark om lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

Det fremgår af aftalen, som Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen underskrev mandag i Nuuk.

Her står, at Naalakkersuisut og regeringen har til hensigt at lave en omlægning af ejerstrukturen i Air Greenland, hvor Selvstyret køber statens aktier i selskabet.

LÆS OGSÅ Air Greenland vil gerne købes hjem

I dag er Air Greenland ejet af Grønlands Selvstyre og SAS med hver 37,5 procent, mens den danske stat ejer 25 procent af selskabet.

Købet af statens ejerandel kræver dog, at en række forhold vurderes som tilfredsstillende for begge parter, står der i aftalen.

Netop et muligt køb af statens ejerandel af Air Greenland var et emne i debatten op til inatsisartutvalget i foråret. Dengang sagde Inuit Ataqatigiit, at Air Greenland bør være 100 procent grønlandskejet for at få et større udbytte af selskabet.

LÆS OGSÅ Air Greenland skal ejes helt af Grønland

Et forslag, som bestyrelsesformanden i Air Greenland, Søren Lennert Mortensen, bakkede op om.

Demokraterne ønskede til gengæld at undersøge mulighederne for en privatisering af Air Greenland.

Et muligt køb af statens aktier i Air Greenland vil ifølge aftalen skulle forhandles hjem mellem Naalakkersuisut og den danske finansminister.

LÆS OGSÅ Demokraterne vil undersøge privatisering af Air Greenland