Hjælpepakke i corona-krise: Halv milliard til erhvervslivet

Naalakkersuisut har lavet en hjælpepakke til det grønlandske erhvervsliv. Der er blandt andet afsat millioner til lønkompensation.
pressemøde 21. marts 2020
Jess Svane og Vittus Qujaukitsoq fremlagde hjælpepakke til erhvervet lørdag eftermiddag. Foto © : Maria Kuitsi Kristensen
Skrevet af Noah Mølgaard
21. marts 2020 15:33

Myndighedernes drastiske tiltag med blandt andet at lukke Nuuk ned på grund af coronavirus og forbuddet mod forsamlinger giver erhvervslivet milliontab.

Derfor har Naalakkersuisut udarbejdet en hjælpepakke til det grønlandske erhvervsliv, der foreløbig kan koste landskassen over en halv milliard kroner.

Det blev fremlagt på et pressemøde lørdag eftermiddag.

Der er blandt andet afsat 107 millioner kroner til lønkompensation.

LÆS OGSÅ Nye prøver er negative: Fortsat kun to smittede med coronavirus

- Vi vil undgå direkte fyringer. Selvstyret giver derfor 75 procent af lønnen for hjemsendte ansatte, siger Jess Svane, der er naalakkersuisoq for erhverv på pressemødet.

Naalakkersuisut har været i dialog med lønmodtagernes organisation SIK, arbejdsgiverforeningerne GE og Nusuka under udformning af erhvervspakken. Fisker- og fangerorganisationen KNAPK har også været involveret.

Der indgår også 50 millioner kroner til tab af indtægter i turisme- og hotelbranchen. Puljen skal bruges til at undgå fyringer.

Landerhverv hårdt ramt

Der er yderligere afsat 100 millioner kroner til generel hjælp til erhvervslivet. Puljen skal bruges til at få dækket virksomhedernes tab som følge af corona-krisen.

Fiskernes eventuelle tab er også taget med, da hjælpepakken skulle udformes.

- Fiskeriet er et meget komplekst område, hvor der er fartøjer og joller, der alle er private næringsdrivende. Vi kigger på fiskernes eventuelle tab sammen med KNAPK, siger Jess Svane.

Der bliver også åbnet mulighed for at virksomheder kan udskyde skat- og afgiftsbetalinger.

- Vi giver mulighed for udskydelse af skat og afgifter for undgå, at virksomheder bliver insolvente (at man ikke kan betale sine økonomiske forpligtelser, red.) under corona-krisen. Og det er først og fremmest landbaserede erhverv, der allerede er ramt af corona-krisen. 

LÆS OGSÅ Coronakrisen er alvorlig for Air Greenland

Med landbasererede erhverv menes for eksempel hotelbranchen og turismeaktører.

- Men vi er selvfølgelig opmærksomme på fiskeriet, fordi erhvervet har meget stor betydning for samfundsøkonomien, siger Vittus Qujaukitsoq, der er naalakkersuisoq for finanser.

Han oplyser, at ordningen vil gælde frem til sommer.

Spørgsmål: Hvor har I hentet pengene til hjælpepakken?

- Der er ikke tale om helt ny bevilling. Pengene er fundet gennem rokeringer af allerede eksisterende bevillinger. Det er blandt andet sket ved udsættelse af bevillinger til anlægsopgaver, forklarer Vittus Qujaukitsoq.

Han kunne dog ikke sige noget om, hvor længe samfundsøkonomien kan holde til nedlukning.

- Det kan vi først regne på til efteråret, siger Vittus Qujaukitsoq.

Han vil heller ikke afskrive mulighed for optagelse af ekstraordinære lån, hvis krisen skulle trække ud.