Coronakrisen er alvorlig for Air Greenland

Tvungen ferie, tvungen afspadsering, lønudskydelser og eventuelt lønnedgang. Det kan blive en realitet hos Air Greenland.
Flere fly bliver på land på grund coronavirus. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
21. marts 2020 11:49

- Den situation som Covid-19 har bragt flybranchen i, herunder Air Greenland, er alvorlig.

Det oplyser kommunikationschef i Air Greenland, Masaana Egede, i et skriftligt svar til KNR.

For coronakrisen kradser hos verdens flyselskaber. De skal forholde sig til en periode med færre passagerer og ruteaflysninger.

- Der er ingen tvivl om, at Air Greenland vil miste indtægter i krisen, og allerede nu mister vi indtægter, skriver Masaana Egede.

- Det er dog på nuværende tidspunkt ikke muligt at fastsætte et beløb, fordi situationen er så ny, og fordi vi endnu ikke ved, hvornår det hele vender til det bedre.

LÆS OGSÅ Air Greenland flyver alligevel til Danmark torsdag

Ifølge kommuniaktionschefen har Air Greenland penge nok til en regnvejrsdag eller to.

- Air Greenland er en sund forretning og arbejdsplads med en god økonomi. De sidste mange år er der leveret flotte resultater, som giver virksomheden et godt udgangspunkt i forhold til at klare sig bedst muligt gennem krisen, skriver kommunikationschefen.

Han tilføjer dog:

- Men samtidig skal der ikke gå for lang tid, før det begynder at gøre ondt.

Ønsker at beholde medarbejdere

Der er generelt færre, som tager ud at rejse under coronakrisen. Og det har haft store konsekvenser for verdens flyselskaber.

I Skandinavien må SAS sætte sin lid til at statslig hjælp for at overleve. Selskabet har været så ildestedt, at det har set sig nødsaget til at sende 10.000 medarbejdere hjem.

Det er en situation, som Air Greenland nødigt vil havne i, understreger Masaana Egede.

- Vores klare ønske er, at vi ikke kommer til at stå i en situation, hvor vi mister eller skal afskedige medarbejdere, skriver Masaana Egede.

LÆS OGSÅ Air Greenland: Vi refunderer alle billetter

Men hvordan kan selskabet beholde medarbejdere,når flyene står på jorden?

Ifølge kommunikationschefen har flyselskabet taget faglige organisationer med for at finde frem til en løsning:

- Blandt løsningerne kigges der på mulighed for tvungen ferie, tvungen afspadsering, lønudskydelser og eventuelt lønnedgang, deltidsordninger og eventuelt maksimal udnyttelse af eventuelle hjælpepakker. Det er alle medarbejdere orienterede om, skriver Masaana Egede.

Han siger, at situationen stadig er for ny til at sige, om der kommer mere langvarende konsekvenser for flyselskabet.

- Situationen er stadig ny, derfor er vi i gang med at tilpasse vores operation efter de nye realiteter, og samtidig er vi i løbende dialog med myndighederne om det kritiske beredskab som vi er en del af, skriver Masaana Egede.