Historisk udredning: Juridisk faderløs vil vide, hvorfor de blev behandlet sådan af den danske stat

Der skal laves en historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark, og Klaus Frederiksen håber, at blandt andet behandlingen af de juridisk faderløse vil blive undersøgt.
Klaus Frederiksen opvoksede som juridisk faderløs med en far, der ikke ville vedkomme ham. Foto © : KNR/Malik Brøns
11. juni 2022 11:15

- Staten skal uden at skjule noget fortælle os, hvorfor de har lavet den her forfærdelige politik.

Sådan siger 59-årige Klaus Frederiksen.

Naalakkersuisut og den danske regering vil lave en historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark siden Anden Verdenskrig.

LÆS OGSÅ Danmark og Grønland er klar: Historisk udredning skal sættes i gang nu

Indtil videre er det svært at sige noget om præcist, hvilke områder, der vil blive taget op i udredningen. Der er mange at vælge mellem, blandt andet eksperimentbørnene, spiralsagen og de juridisk faderløse.

Og præcist det sidste håber Klaus Frederiksen, at der vil blive kastet lys over. Han er nemlig selv juridisk faderløs.

Juridisk faderløse 

Indtil 1963 havde børn født uden for ægteskab i Grønland ikke ret til en far, arve ham eller tage farens efternavn. De er senere blevet kendt som juridisk faderløse. Først efter 1974 var der faderskabsforpligtelse for børn født uden for ægteskab i hele Grønland.

LÆS OGSÅ Opvokset som juridisk faderløs: - Min far blev ved at benægte, at jeg var hans søn

Klaus Frederiksen er en af dem, som måtte vokse op uden en far på grund af lovgivningen. I 1962 blev han født i den nu nedlagte bygd Qullissat af en grønlandsk mor og en dansk far.

Hans forældre var ikke gift, men boede sammen de første par år af Klaus Frederiksens liv. Da han var to år, rejste hans far til Danmark, og han så ham ikke igen i mange år.

Del af Rigsfællesskabet

Klaus Frederiksen er glad for, at der nu skal laves en stor historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark, og han håber, at juridisk faderløse er et af de områder, som vil blive undersøgt.

- For at sige det mere konkret må vi altså arbejde på at offentliggøre, hvorfor vi fik denne behandling fra den danske stat, også selvom vi allerede dengang var under Rigsfællesskabet, siger han. 

Grønlands kolonistatus blev ophævet i 1953, og landet overgik til et dansk amt, men alligevel var det ikke alle de danske rettigheder, som var gældende i Grønland.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede om historisk udredning: De ting, der er foregået, skal ikke fejes ind under gulvtæppet

Og det frustrerer Klaus Frederiksen.

- Siden 1953 har vi været på lige fod med danskerne, netop fordi vi er under Rigsfællesskabet. Og når den danske stat eller rettere sagt regeringen i Danmark udtaler sig om menneskerettigheder, så siger de, at folk skal forstå, at regeringen støtter alt, der vedrører menneskerettighederne. Men i denne sag, i forhold til juridisk faderløse, er det klart og tydeligt, at sandheden og fremgangsmåden er helt omvendt, siger Klaus Frederiksen.

Grundlaget for den historisk udredning skal være klar i oktober, og derefter skal selve udredningen sættes i gang.