Her har de flest anbragte børn i Kommuneqarfik Sermersooq

I Kommuneqarfik Sermersooq er 332 ud af cirka 5600 børn i kommunen anbragt uden for hjemmet. En tredjedel af dem bor i Tasiilaq i Østgrønland.
27. januar 2015 17:01

100 ud af de 332 anbragte børn i Kommuneqarfik Sermersooq bor i Tasiilaq.

- Det er også et voldsomt højt tal i forhold til byens størrelse. Til sammenligning kan jeg sige, at vi i Nuuk by har omkring 180 anbragte børn, siger Søren Valbak, der er direktør for Børn, Familie, og Skole i Kommuneqarfik Sermersooq, til KNR.

Læs også Voldsomme udgifter til anbragte børn og unge

Faktisk viser en opgørelse fra kommunen, at der ud af ca. 1.000 børn og unge er cirka 477 aktive sager i Tasiilaq.

Det svarer til at knap halvdelen af alle børn og ungehar en sag oprettet hos kommunen.

 

Flere årsager bag

Forklaringen bag det høje antal af anbringelser kan være mange.

Det kan skyldes, at der er særligt mange familier med særligt vanskelige vilkår i Tasiilaq i forhold til andre steder.

Det kan også skyldes, at kommunen først er blevet opmærksom på sagerne, efter de i de senere år oftere har haft fagfolk i Tasiilaq.

Læs også Sermersooq vil fri af dyre børnehjemsaftaler

Eller det kan skyldes,  at der generelt er flere underretninger til kommunen fra privatpersoner og fagpersoner i området på grund af en større bevidsthed omkring anbringelser.

- Jeg kan ikke give en enkelt årsag på det. Da vi begyndte at få de her tal for øjnene, så stillede vi selvfølgelig også os selv det samme spørgsmål for at sige: hvad er det lige, der sker her? Og vi er i fuld gang med at analysere på det, siger Søren Valbak.

 

Samme udfordringer i Illoqqortoormiut

Det er ikke kun i Tasiilaq, at antallet af børn og unge under kommunale foranstaltninger er meget højt.

I en forvaltningsrevision fra 2014 vurderes det, at situationen er endnu værre i Illoqqortoormiut. Men der er endnu ikke lavet en opgørelse over, hvor mange børn og unge det drejer sig om.

- Vi har ikke det fulde overblik over, hvordan situationen er. Der har vi også haft svært ved at fastholde fagpersoner, altså ved at få socialrådgivere, der kan være til stede til at få analyseret tingene ordentligt. Det er vi i fuld gang med nu, siger Søren Valbak.

Kommunen arbejder nu målrettet på en såkaldt 'genopretningsplan' på hele familieområdet, hvor de blandt andet har planer om at lave en række tiltag, der rækker udover anbringelser uden for hjemmet.

Planen vil blive præsenteret for Kommunalbestyrelsen i eftermiddag.