Sermersooq vil fri af dyre børnehjemsaftaler

Hovedstadskommunen vil snart overtage forhandlingsretten med børnehjem og andre institutioner. Det vil betyde lavere pladspriser for den pressede kommune, er håbet.
16. januar 2015 15:56

Udgifterne til døgninstitutioner skrider i disse år i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor der bliver flere socialt udsatte familier. 


Senest har udvalget for velfærd, arbejdsmarked og erhverv i dag (fredag) meddelt kommunens økonomiudvalg, at det bliver nødvendigt at bruge lidt over fire millioner kroner mere på døgninstitutioner i år end budgetteret.

Læs også Voldsomme udgifter til anbragte børn og unge

Dyre Kanukoka-aftaler

Det skyldes blandt andet dyre prisaftaler forhandlet gennem kommunernes landsforening, Kanukoka. Aftaler med typisk børnehjem, som hovedstadskommunen snart håber, de kan komme ud af.

- Der er foretaget nogle forhandlinger, som har givet forhøjede priser, og de er af en størrelsesorden, så vi skønner, at vi er nødt til at gøre vores politikere opmærksomme på, at der kommer et merforbrug, forklarer chef for børne-, familie- og skoleforvaltningen i Kommuneqarfik Sermersooq, Søren Valbak.

 

4,4 millioner i prisstigning for børnehjem

I alt har udvalget for velfærd, arbejdsmarked og erhverv indstillet, at økonomiudvalget bevilger cirka 4,4 millioner kroner mere. Det bliver en hård beslutning for et presset Sermersooq, og derfor forventer Søren Valbak, at man i højere grad vil drive egne institutioner og børnehjem istedet for at "leje" pladser af selvstyre- og privatdrevne børnehjem.

Kommuneqarfik Sermersooq har i forvejen et enkelt børnehjem som de driver med otte pladser. 

- Jeg har da en forventning om, at økonomiudvalget vil sige til os, at vi skal se på, om vi ikke selv skal i gang med at oprette nogle flere døgninstitutioner, så vi selv kan støre prisen og indholdet, siger Sermersooqs chef for børn, skoler og familie, som også regner med, at kommunen selv skal lave prisaftaler med døgninstitutioner, som lige nu bliver forhandlet af Kanukoka på vegne af kommunerne. 

- Det er jo varslet, at vi skal ud af Kanukoka om et år, så ja, jeg tror, at vi næste gang selv skal sidde til bords og forhandle med institutionerne på vores egne vegne.

Søren Valbak udelukker ikke, at kommunens økonomiudvalg vil have særlige bemærkninger efter indstillingen.