Voldsomme udgifter til anbragte børn og unge

Der er brugt 168 millioner kroner på børn og unge med vanskeligheder i 2014. De mange millioner går til hjælpeforanstaltninger for børn og unge i Kommuneqarfik Sermersooq. Årsagen er, at der er flere børn, som anbringes uden for hjemmet - i dag 332 børn af kommunens ca. 5.600 børn.
Foto © : KNR
Skrevet af Nauja Møller
14. januar 2015 18:47

- Stigningen af anbragte børn skyldes flere ting, siger direktør i forvaltning for børn, familie og skole.

Søren Valbak skønner, at den første grund kan være, at det tidligere har været sværere for kommunen at finde et godt tilbud til børn, og det andet er, at opgraderingen af fagfolk, der kommer rundt i byer og bygder, er begyndt at opdage flere børn og unge i vanskeligheder.

 

Flere underretninger til kommunen

Og det tredje er, at der er flere underretninger til kommunen om børn i vanskeligheder.

 

- Vi kan se, at befolkningen tager mere ansvar, siger Søren Valbak.

 

- Endeligt kan man også sige, de svage familier har det endnu sværere. Så der bliver større forskel i vores samfund mellem rige og fattige, det siger Sermersooqs direktør for børn, familie og skoler.

 

En ny analyse af børneområdet, der udkom i november, viser, at der bliver brugt mange flere millioner.

 

Kommunalbestyrelsen godkendte tillægsbevilling

2014 begyndte med et budget på 118 millioner kroner, men kommunalbestyrelsen godkendte en tillægsbevilling på 50 million kroner i efteråret. Hele 168 millioner kroner løber udgifter til børn og unge op i.

 

Her bliver 70 procent af udgifterne - cirka 102 millioner - brugt på boenheder, altså døgninstitutioner. Det er også en ny ting, at kommunen bruger 25 millioner kroner på institutionerne, fordi selvstyret har ændret reglerne, så kommunerne nu skal betale hele taksten.

 

80 børn er lige nu anbragt i private institutioner med en månedspris på 80-120 tusind kroner pr. barn.

 

Alt dette er en del af forklaringen på, hvor alle millionerne ender, siger direktøren.

 

- Vi ser stigende priser hos nogle private døgninstitutioner. Det er også noget af det vi skal have en skarpere profil overfor, når går ind og laver aftaler om anbringelse af børnene.

 

Kommunen vil lave projekter

Kommunen vil lave projekter og udvikle nogle tiltag her ved starten af året for at nedbringe problemet, siger Søren Valbak.

 

- F.eks. afhjælpe boligproblematikker, ved at vi skaffer bolig til en familie, istedet for at fjerne børnene, det sagde Søren Valbak, direktør i forvatning for børn, familier og skoler i Kommuneqarfik Sermersooq.

 

Kommuneqarfik sermersooq har i 2015 budgetteret med 188,5 millioner kroner til hjælpeforanstaltningerne for børn og unge.