Socialområdet: Her er Martha Abelsens ønsker til hjælp fra Danmark

Naalakkersuisut har afleveret en liste med seks punkter til den danske regering. De seks punkter er ting på socialområdet, som Grønland ønsker Danmarks hjælp til.
Naalakkersuisoq for sociale anliggender og justitsområdet, Martha Abelsen (S), fik det allerførste møde med Astrid Krag, efter at hun i sidste uge tiltrådte som dansk social- og indenrigsminister. Foto: Selvstyret
04. juli 2019 11:06

Efter måneder med voldsom debat i Inatsisartut om at bede om dansk hjælp, offentlige demonstrationer, et farvel til Asii Chemnitz Narup som borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq og en lang valgkamp med socialområdet i centrum, mødtes naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), langt om længe med den nyudnævnte social- og indenrigsminister i denne uge.

Det sker oven på DRs dokumentar "Byen hvor børn forsvinder", som viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq.

Og det var en liste med seks punkter, som Martha Abelsen havde med i tasken til Astrid Krag og justitsminister, Nick Hækkerup (S). De seks punkter er seks ting, som Grønland ønsker Danmarks hjælp til. 

LÆS OGSÅ Martha Abelsen til møde med danske ministre

Og listen vil de danske ministre kigge grundigt på, oplyser den danske socialminister.

- Her har vi et fælles ansvar for at hjælpe nogle meget udsatte, grønlandske børn. Uafhængigt af at der på mit område (socialområdet, red.) har været selvstyre i vældig mange årtier, føler jeg et ansvar for at hjælpe, som jeg kan, siger Astrid Krag.

Der er dog ikke indgået nogen konkrete aftaler med den danske regering endnu. Det bekræfter Martha Abelsen i en pressemeddelelse:

- De danske ministre har taget vores ønsker til efterretning, og der vil være en efterfølgende dialog om, hvordan vi finder den bedste løsning for alle.

Helt konkret har Naalakkersuisut blandt andet bedt om at få dansk fagpersonale til at hjælpe Grønlands kommuner med sagsbehandling og sidemandsoplære kommunernes sagsbehandlere.

Fagpersonalet skal også være en del af selve behandlingsarbejdet. 

Naalakkersuisuts ønsker til hjælp fra Danmark

- Fagpersonale, der kan hjælpe kommunerne med sagsbehandling og sidemandsoplære de kommunale sagsbehandlere.

- Fagpersonale som kan indgå i behandlingsarbejdet

- Styrket samarbejde med en række institutioner i Danmark, så tilbud og behandlingsindsatser styrkes, og der sikres en grønlandsk kapacitets- og kompetenceopbygning.

- Indsatser så borgerne oplever, at der handles hurtigt i sager om overgreb på børn, voldtægt og vold eller mistanke herom.

- Indførsel af foranstaltningsrammer

- Resocialiserende behandling af krænkere under afsoning samt styrkelse af ofres retsstilling.

Derudover ønsker Martha Abelsen, at der nedsættes en dansk/grønlandsk arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til dansk fremtidig hjælp på socialområdet i Grønland

Kilde: Sociale Anliggender og Justitsområdet.

Derudover foreslår Naalakkersuisut at få et tættere samarbejde med en række danske institutioner for at forbedre behandlingen og for at opkvalificere grønlandske medarbejder inden for socialområdet.

Fokus på seksuelle ofrere og krænkere

Ønskelisten har et særligt fokus på seksuelle overgreb.

I foråret viste DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", hvordan en lang række unge og voksne i Tasiilaq i mange år ikke har fået hjælp, selv om de har anmeldt især seksuelle overgreb til myndighederne. 

Efter pres fra Inatsisartut beder Naalakkersuisut derfor nu om hjælp fra Danmark til, at der bliver handlet hurtigt i sager om overgreb på børn, voldtægt, vold eller mistanke om det.

Samtidig skal ofre være bedre juridisk stillede, fremgår det af listen. 

Også krænkerne skal der tages bedre hånd om. Derfor beder Naalakkersuisut om hjælp til mere behandling til krænkerne, mens de sidder i anstalt, så de i højere grad kan fungere i samfundet efter løsladelsen.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen er alt for langsom på børneområdet

Selvstyret samarbejder i forvejen med Socialstyrelsen i Danmark. Men står det til Naalakkersuisut, skal det en dansk/grønlandsk arbejdsgruppe komme med råd til, hvordan Danmark i fremtiden kan hjælpe socialområdet i Grønland.

Grønland har haft det fulde ansvar for socialområdet siden 1980.

LÆS OGSÅ Ingen nye tiltag på børneområdet før til september

Ifølge Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområder vil Naalakkersuisut præsentere en handleplan mod omsorgssvigt af børn og et nyt folkesundhedsprogram samt en familiepolitik til efteråret.

Artiklen er lavet i samarbejde med DR Nyheder.