Hashhunden Nanoqs snude snupper stoffer fra smuglerne

Mængden af beslaglagt hash er faldet fra 2022 til 2023. Men hvordan arbejder myndighederne i landets største lufthavn for at stoppe smuglerne?
Narkohunden Nanoq er en af toldernes faste følgesvend, når det handler om at finde smuglere i lufthavnen. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
03. april 2024 12:20
Versionist Alice Sørensen

I det fjerne kan man høre den velkendte lyd af et fly, der kommer tættere og tættere på. Klokken er lidt over 11, og dagens store atlantfly fra Danmark er få meter fra at ramme landingsbanen i Kangerlussuaq. 

Og det er narkohunden Nanoq og toldernes stikord.

For de har ikke lang tid. Max ti minutter fra de første træder ind i ankomsthallen til den sidste fra det let genkendelige røde Air Greenland-fly er gået forbi.

Halen logrer taktfast, næseborene på den fugtige snude udvider sig og trækker sig sammen i en nærmest vibrerende rytme, og bliver stukket helt tæt på, mens hunden flere gange går frem og tilbage langs køen af mennesker.

Selvom Nanoq går helt tæt på passagerene, kan den lugte stofferne på lang afstand, fortæller tolderne. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Den er dybt koncentreret, for den er på jagt. På jagt efter narko, som nogle passagerer i flyet fra Danmark måske har enten indvortes eller i bagagen.

Tal fra Grønlands Politis årsstatistik viser nemlig, at der sidste år var 155 sager fra Kangerlussuaq om overtrædelse af loven om euforiserende stoffer, hvoraf de 45 var bodypackere.

I alt var der 580 sager på landsplan i 2023 og kun et tilfælde af bodypacking uden for Kangerlussuaq.

 

Hash og kontanter beslaglagt i Grønland i 2023 og 2022

Hash:

  • I 2023 blev der beslaglagt 95,34 kilo hash. 45,5 kilo blev beslaglagt i Kangerlussuaq.
  • I 2022 blev der beslaglagt 129,68 kilo hash, hvoraf de 49 kilo blev beslaglagt i Kangerlussuaq.

Kontanter:

  • I 2023 blev der beslaglagt godt 4,7 millioner kroner i kontanter. De knap 1.160.000 af dem blev beslaglagt i Kangerlussuaq.
  • I 2022 blev der beslaglagt godt 2,1 millioner kroner i kontanter. De 732.100 kroner af dem blev beslaglagt i Kangerlussuaq.

Bodypackere:

  • I 2023 blev 46 bodypackere taget. 45 af dem blev taget i Kangerlussuaq Lufthavn.
  • I 2022 blev 62 bodypackere taget. Hvor mange, der blev taget i Kangerlussuaq, oplyser politiet ikke.

Overtrædelser af loven om euforiserende stoffer

  • I 2023 havde politiet 580 sager, hvoraf de 155 sager er fra Kangerlussuaq.
  • I 2022 havde politiet 584 sager, hvoraf de 145 sager er fra Kangerlussuaq.

Kilde: Grønlands Politis årsstatistik og Grønlands Politi

Årsagen er ifølge politiet i Kangerlussuaq, at hash er billigt i Danmark, men dyrt her i landet. Faktisk er prisen omkring 30 gange så høj her i landet, vurderer lufthavnspolitiet.

Hr. og fru hvem som helst

Det er en blandet flok, der tirsdag formiddag i ugen før påske lander i temperaturer, der får det til at stikke i ansigtet og svie i næseborene på den korte vej fra landingsbanen og til ankomsthallen. 

Og fordi passagererne er så forskellige - en blanding af turister, forretningsrejsende og herboende eller transitpassagerer - er det også svært for tolderne at sætte ord på, hvad det er, de præcis kigger efter i deres forsøg på at spotte en smugler.

- Det er en mavefornemmelse. Virker folk nervøse, hvordan opfører de sig, og forsøger de at undgå hunden, når de går forbi den, eller er der bare noget mistænksomt, fortæller en af tolderne, som KNR har fået lov at følge.

Hunden kommer helt tæt på kufferterne i jagten på ulovlige stoffer. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Og det svære er, at det kan være hvem som helst, og det er lige før, det lige så ofte er kvinder som mænd, fortæller politiet i lufthavnen.

Aldersmæssigt spænder det også over hele livet, så hvem det typisk er, kan hverken politiet eller tolderne komme nærmere.

Derfor kan tolderne heller ikke fortælle mere præcist, hvad de kigger efter. 

Bag tonede ruder

Men nærmere behøver de heller ikke komme det, før det sker.

En lille tætbygget mand bliver trukket til side. Han kigger kort rundt, inden han kigger ned i jorden og følger tolderne ind bag den hvide skydedør i hjørnet af ankomsthallen.

Hvad der nu helt præcist sker bag det tonede folie på døren, der reflekterer de mange mennesker, der pænt står og venter for at komme forbi narkohunden, kommer vi ikke meget nærmere i det øjeblik.

Men senere på dagen fortæller tolderne, at manden før er blevet stoppet med hash på sig, og derfor fanger han deres opmærksomhed og bliver taget til side. Inde bag skydedøren er han blandt andet gennem deres mest effektive våben mod indvortes smugling. Nemlig deres bodyscanner.

Bodyscanneren er en af flere måder, tolderne kan opdage en smugler på. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

En maskine, der tager et røntgenbillede af kroppen, og afslører, om personer har stoffer i kroppen og derved forsøger at bodypacke.

- Men for at afsløre dem, skal man vide, hvad man kigger efter, fortæller tolderne.

Men kan igen ikke komme det nærmere, hvad de holder øje med.

Manden har dog ingenting på sig, og får lov til frit at gå igen med sine cigaretter, der er købt i toldfri, under armen.

To spande og et par gummihandsker

Sådan går det langt fra alle, der kommer ind i bodyscanneren.

Og når de små cylinderformede pakker på størelse med det øverste led af en lillefinger, af stoffer, der er hårdt rullet sammen med husholdningsfilm og smurt ind i vaseline eller madolie, for at de kan sluges, bliver spottet, venter der en spand med vand, en tom spand, gummihandsker og et overvågningskamera i loftet i detentionen.

Når en bodypacker er anholdt, venter rummet her på dem. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

For så gælder det om at få stofferne ud, fortæller politiet.

Fordi en bodypacker har stofferne inde i kroppen, skal vedkommende gå på toilet i en spand. På den måde er politiet sikker på at få fat i alle stofferne, som den anholdte har i kroppen. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Både for at sikre stofferne, men også for at redde bodypackerens liv. For helbredet kommer først, understreger politiet.

- Der er mulighed for, når man har slugt fremmedlegemer, at man får tarmslyng, fortæller politiet.

Derfor skal de hurtigst muligt til Nuuk.

Mens de venter, lader politiet dog naturen gå sin gang - hjulpet på vej af kaffe eller vand og noget at spise - under konstant overvågning fra kameraet i loftet i det lille femkantede værelse.

- Og de skal sidde på en spand og komme af med, hvad de har indvortes, fortæller politiet.

- Nogle har slugt mange, nogle har slugt få, det varierer fra få gram til 500 gram, fortæller politiet.

Der går ikke længe, før KNR får syn for sagen. En mand kommer forbi politistationen og afleverer en klar plastikpose med netop de små cylinderformede pakker, som en anden har haft indvortes.

Manden med stofferne i kroppen blev anholdt for et par dage siden, og ofte tager det tre til fire dage at få ud af kroppen, fordi de små vaseline-glatte pakker kommer ud løbende, fortæller politiet. 

Den evige jagt

På trods af, at der i 2023 var 46 tilfælde af bodypacking og 580 sager om euforiserende stoffer på landsplan, er mængden af beslaglagt hash faldet, viser politiets årsstatistik. 

I 2022 beslaglagde politiet knap 130 kilo hash. Til sammenligning er tallet for 2023 knap 96 kilo.

Men både politiet og tolderne er opmærksomme på netop smugling. Både af narko, men også af penge, for de to ting hænger ofte sammen, formoder politiet.

- Vi er opmærksom på narko, når flyene kommer ind, men også på pengestrømmen ud af Grønland, fortæller politiet.

Narkohundene snuser også til kufferter, inden de bliver fordelt i flyene i jagten på stoffer. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Og de gør det for at forhindre, at pengene fra eventuelle stoffer bliver brugt til at handle nye stoffer, som bliver smuglet ind i Grønland.

Metoderne er de samme, fortæller politiet og tolderne. For typisk bliver pengene gemt på kroppen, i håndbagagen eller indvortes - præcis ligesom når stofferne bliver smuglet ind.

Derfor vil narkohunden Nanoq og dens kollegaer altid være de første, man møder i Kangerlussuaq Lufthavn, når man lander eller de sidste, man går forbi, inden flyet mod Danmark letter.

Det er den evige historie om katten efter musen - i det her tilfælde er det blot tolder og narkohund efter smuglerne.