Hammond og Chemnitz fremlægger ønsker til finanslov

Flere penge til justitsområdet i Grønland var på bordet, da de grønlandske folketingsmedlemmer hver for sig holdte møde med finansminister Kristian Jensen (V) om statens finanslov for 2019.

Folketingsmedlemmerne Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aleqa Hammond (NQ) var fredag hver for sig inviterede til de såkaldte ’sættemøder’ med finansminister Kristian Jensen (V).

På møderne har politikerne mulighed for at præsentere egne mærkesager og kommentere på regeringens udspil til den danske finanslov for næste år.

LÆS OGSÅ Dansk finanslov med overraskelser til Grønland

Og et stærkere justitsområde i Grønland var en fælles mærkesag for IA og Nunatta Qitornai i Folketinget. Ifølge Aleqa Hammond bør lønforskellen mellem danske og grønlandske betjente hos politiet og i anstalterne udlignes.

- Vi har grønlandske politifolk og anstaltsbetjente, som ikke får den samme i løn som deres danske kolleger, trods samme arbejde, samme uddannelse og samme arbejdsgiver. Jeg betragter det som et alvorligt problem, der bør løses hurtigst muligt, siger Aleqa Hammond.

Aaja Chemnitz Larsen påpegede behovet for, at politiet kan afhøre børn efter seksuelle krænkelser hurtigere end i dag.

Begge politikere har også flere gange påpeget behovet for flere penge til at uddanne nye autoriserede forsvarer i Grønland.

Fælles støtte til viden om Grønland

På mødet mødte regeringens forslag om at bruge 25 millioner kroner fra 2019 til 2022 på til at styrke viden om Grønland i Danmark også støtte fra begge politikere.

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen kan det for eksempel ske ved at oprette en ny organisation for værtsfamilier for grønlandske studerende i Danmark og en årlig kulturuge om Grønland i Danmark. Derudover ønsker hun, at et nyt grønlandsk, iværksætterhus i Danmark.

LÆS OGSÅ Der mangler midler til retsvæsenet i dansk finanslov

Hos Nunatta Qitornai gjorde Aleqa Hammond finansministeren opmærksom på den store arbejdsløshed blandt grønlandske borgere i Danmark, som regeringen bør afhjælpe, mener hun.

De nordatlantiske mandater er ikke en del af selve forhandlingerne om finansloven, som skal falde på plads inden årsskiftet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt