Dansk finanslov med overraskelser til Grønland

Regeringens forslag til næste års statsbudget rummer en række nye håndsrækninger mod Nordatlanten, herunder til juridisk faderløse grønlændere og til kulturelle initiativer.

Den danske finansminister, Kristian Jensen (V), præsenterede torsdag regeringens forslag til næste års finanslov.

Og set med grønlandske øjne er en af de større nyheder, at Kulturministeriet vil bruge 15 mio. kroner fordelt over fire år - fra 2019 til og med 2022 - til initiativer rettet mod Grønland og Færøerne.

LÆS OGSÅ Besparelser og opsparing bliver hovedtemaer i forhandlinger

Der står dog ikke nævnt, hvilke initiativer pengene konkret skal bruges inden for. Heller ikke Kulturministeriet selv har flere oplysninger om initiativet på nuværende tidspunkt, oplyser ministeriet til KNR.

Nye penge til juridiske faderløse

I 2015 afsatte regeringen penge til indsatsen blandt juridisk faderløse grønlændere. Pengene skulle gå til at afdække antallet af grønlandske, juridisk faderløse og konsekvenserne af det.

Og så skulle en informationskampagne oplyse om retten til at søge efter biologiske forældre og bedsteforældre. En mulighed, der blev gjort virkelig, efter Børneloven for Grønland blev ændret i 2014.

LÆS OGSÅ Forstærker indsats for juridisk faderløse

Men informationskampagnen blev forsinket og efter gennemførelsen kritiseret af tidligere naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen, Sara Olsvig (IA). Hun mente, at kampagnen var for vag.

Det ser regeringen nu ud til at vil ændre på. Næste år er der afsat 1,1 mio. kroner til en ”fornyet informationsindsats rettet mod de juridisk faderløse og mod det grønlandske samfund generelt samt til et behandlingstilbud til juridisk faderløse i Grønland”, står der i finanslovsforlaget.

Fra ”2020 og frem” bliver beløbet sat ned til 900.000 kr. årligt, står der i lovforslaget.

Ukendt beløb til infrastruktur

En større håndsrækning til erhvervet kan dog være på vej, hvis repræsentanter fra Selvstyret og den danske stat bliver enige om en udviklingsfond til gavn for Grønland.

Arbejdsgruppen med repræsentanter har til formål at se på mulighederne for finansiering af blandt andet de tre nye lufthavne i Grønland.

LÆS OGSÅ 34 embedsmænd undersøger dansk finansiering

Finansloven for 2019 rummer dog foreløbig ikke et konkret beløb til formålet, men er blot omtalt under hovedpunkterne:

”Desuden samarbejder regeringen med Grønland om bl.a. grundlaget for infrastrukturinveste­ringer, der kan styrke Grønlands økonomiske udvikling,” står der.

Kendte beløb til oprydning, socialområdet og justitsområdet

Andre konti, som omfatter ”Grønland”, er tidligere aftaler, som fortsætter.

Det drejer sig for eksempel om bidraget på 180 mio. kroner over frem år til oprydning af de tidligere amerikanske baser i Grønland, som Naalakkersuisut og Miljø- og Fødevareministeriet i januar i år indgik aftale om.

I 2017 blev det aftalt, at der i 2018 og 2019 er afsat i alt fire mio. kroner til De Grønlandske Huses arbejde med at tage imod nytilflyttede grønlændere i Danmark.

LÆS OGSÅ Dansk finanslov er en blandet fornøjelse

Og så blev der sidste år også afsat 10 mio. kroner over fire år til at styrke justitsområdet i Grønland. En beløb, der naturligvis også indgår i finansloven for 2019.

Udover de midlertidige beløb modtager Grønland i 2019 et bloktilskud på 3.857 mia. kroner. Derudover har starten udgifter til godt 31 danske ansvarsområder i Grønland, der i 2015 forløb sig til 576,2 mio. kroner.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt