Aaja: Dansk finanslov er en blandet fornøjelse

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen er positiv over flere ting i den danske finanslov for 2018 – men justitsområdet halter stadig, mener hun.
Foto © : Anne-Katrine B. Olsen
12. december 2017 13:45
Versionist Connie Fontain

40 mio. kroner til retsområdet i Grønland, 1,2 mio. kr. til efteruddannelse af grønlandske anstaltsbetjente, 2,1 mio. kr. til kulturprogrammet NUKIGA under de grønlandske huse i Danmark og en halv million kroner til en spørgeskemaundersøgelse af danske unges viden om Grønland.

LÆS OGSÅ Halv million sat af til at undersøge viden om Grønland

- Det er alt sammen nogle ting, som der er behov for, siger IA’s folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Hun glæder sig over, at den danske finansminister Kristian Jensen (V) har holdt adskillige møder med både hende og hendes kollega, løsgænger Aleqa Hammond, om statens budget for 2018.
- Helt overordnet er jeg glad for, at vi er med til forhandlingerne. Det er ligesom at skabe nogle fodspor i sneen, som kommer til at være varige fremadrettet. Og jeg føler egentlig også, at der bliver lyttet lidt mere til os, end der gjorde bare sidste år. Så derfor synes jeg egentlig, at det peger den rigtige vej – men jeg er ikke helt tilfreds, siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ Positive historier om Grønland får støtte på dansk finanslov

Penge til forsvarer er overset

Trods ministerens lydhørhed er der nemlig ét centralt punkt, som ikke er blevet nok tilgodeset – justitsområdet, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Ønsket om en større og permanent bevilling til at efteruddanne flere forsvarer i det grønlandske retssystem under det nystiftede landsforsvarsembede er helt forbigået i finansloven 2018.

- Det er en skændsel for vores retssamfund generelt, at man ikke har sørget for at styrke uddannelsen af forsvarerne. Man har lavet et landsforsvarsembede, men pengene er ligesom ikke fulgt med. Og det, synes jeg, er en stor skændsel, at regeringen ikke også har prioriteret penge til det, siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz kritiserer nyt forlig om kriminalforsorgen

Selv om finansloven rummer 40 mio. kr. over fire år til retsområdet i Grønland, fastholder Aaja Chemnitz Larsen kritikken. For pengene skal fordeles over både politiet, kriminalforsorgen og retterne i en kommende forhandling mellem Justitsministeriet og Selvstyret – og her er ønskerne mange.

- Behovet er meget større, selv om der er afsat de 40 mio. kroner over en fire-årig periode. Så det er sådan lidt en blandet fornøjelse, kan man sige, når man ser på finansloven med grønlandske briller, siger IA’s folketingsmedlem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar på finansloven for 2018 fra løsgænger Aleqa Hammond, som befinder sig i Nordgrønland.

Folketinget skal stemme om den danske finanslov for næste år 22. december.