Aaja Chemnitz kritiserer nyt forlig om kriminalforsorgen
- Grundlæggende kan man sige, at i forligsaftalen er der ikke sket nogen forbedringer eller tiltag set med grønlandske briller. Det, synes jeg, er meget ærgerligt.
Sådan lyder konklusionen fra IAs folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen om det fireårige forlig for kriminalforsorgsområdet, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vedtog i sidste uge.
I forhold til Grønland har aftalen stort set kun fokus på åbningen af den kommende anstalt i Nuuk.
Her har partierne besluttet, at hjemrejser for grønlandske indsatte i Herstedvester Fængsel og betalte pårørendebesøg til de grønlandske indsatte, der vælger at forblive i Herstedvester, bliver afskaffet, når anstalten i Nuuk åbner i 2019.
Men Inatsisartut vedtog på efterårssamlingen, at grønlandske forvaringsdømte skal kunne fortryde flytningen til Nuuk. Et forslag, som Folketinget skal behandle til foråret.
- Jeg tror ikke, de (partierne bag forligsaftalen, red.) har kigget til, hvad Inatsisartut har af holdning i den her sag, siger Aaja Chemnitz Larsen.
Mange ønsker er udeladt
Hele justitsområdet i Grønland, herunder kriminalforsorgen, har de seneste par år fået større offentligt fokus, bl. a. med en rapport fra Advokatrådet i Danmark og ved flere høringer og debatter i Folketinget.
Og på Christiansborg har alle partier tilkendegivet, at justitsområdet i Grønland trænger til en særlig, kærlig hånd. Men det ser ikke ud til, at enigheden har ført til konkrete tiltag.
LÆS OGSÅ Nyt forlig afskaffer frirejser for indsatte og pårørende
Både IA og løsgænger i Folketinget, Aleqa Hammond har fremsat ønske til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om bl. a. flere anstaltsbetjente, efteruddannelse af anstaltsbetjente, renovering af anstalterne, flere penge til uddannelse og opnormering af antallet af forsvarer – for blot at nævne nogle forslag.
Men ingen af de nordatlantiske folketingsmedlemmer har været indbudt til selve forhandlingerne. Dog har naalakkersuisoq for retsvæsnet, Sara Olsvig, holdt møder med Søren Pape Poulsen om området.
Som eneste andet tiltag for Grønland henviser aftalen til et forslag i den danske finanslov for 2018 om at give i alt 40 mio. over fire år til retsområdet i Grønland.
LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk
Et forslag, som allerede inden vedtagelsen er blevet kritiseret af Aaja Chemnitz Larsen for at være en dråbe i havet i forhold til det efterslæb, som retsområdet i Grønland har.
Hun mener, at forskellen mellem forholdene i danske fængsler og grønlandske anstalter kun bliver større.
- Så længe du kun løfter på danske områder og ikke løfter på de grønlandske områder, bliver gabet fra standarden i de danske fængsler til de grønlandske anstalter bare større og større. Og det, synes jeg, er enormt ærgerligt, for så må vi hele tiden leve med et efterslæb, som bare vokser og vokser.
Ønskeliste er sendt til justitsministeren
I forrige uge sendte naalakkersuisoq for retsvæsnet, Sara Olsvig, en prioriteret liste til justitsminister Søren Pape Poulsen over tiltag, som Naalakkersuisut ønsker indført på justitsområdet i Grønland. En liste, som ministeren selv har efterspurgt.
LÆS OGSÅ Sara Olsvig sender lang ønskeseddel til justitsministeren
Listen blev fremsendt ugen før, at forliget om kriminalforsorgen blev vedtaget og indeholder samme af de samme forslag fra et retsudspil, som Inuit Ataqatigiit i Folketinget kom med i marts i år.
- Det her er jo blevet debatteret både i Inatsisartut og i Folketinget, så det her er jo ikke nyt, at der er nogle ønsker på en lang række områder. Man har jo haft alle muligheder fra den danske regering til at lytte til Grønland (…) og de dokumenterede behov, der er for at løfte bl.a. kriminalforsorgsområdet, siger Aaja Chemnitz Larsen.
KNR søger at få en kommentar i sagen fra naalakkersuisoq for justitsvæsen, Sara Olsvig, justitsminister Søren Pape Poulsen og løsgænger i Folketinget, Aleqa Hammond.