Udvalg: Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

Forvaringsdømte skal kunne fortryde, at de bliver flyttet fra Danmark til den nye anstalt i Nuuk. Det mener lovudvalget i Inatsisartut, som også ønsker, at der stadig skal være særlig service til grønlandske indsatte i Herstedvester Fængsel.
Foto © : Kriminalforsorgen i Grønland
16. november 2017 07:03
Versionist Connie Fontain

Personer, der er idømt forvaring, og som i dag afsoner i Herstedvester Fængsel uden for København, skal kunne fortryde, hvis de vælger at blive overflyttet til den kommende anstalt i Nuuk i 2019.

Det mener lovudvalget i Inatsisartut, fremgår det af udvalgets betænkning.

Dermed går politikerne imod det oprindelige lovforslag fra Justitsministeriet i Danmark, der ikke giver mulighed for, at de grønlandske forvaringsdømte kan fortryde afsoningen i Nuuk, hvis de er blevet flyttet.

LÆS OGSÅ Herstedvester-indsatte må selv vælge afsoningssted

Lovudvalg følger anbefaling fra menneskerettigheds-organer

Fortrydelsesretten blev i første omgang foreslået af Institut for Menneskerettigheder i Danmark og herefter bakket om af Grønlands Råd for Menneskerettigheder.

Torsdag skal Inatsisartut anden- og sidstebehandle lovforslaget for anbringelse af forvaringsdømte i Grønland, hvor forslaget om fortrydelsesretten indgår. Herefter skal sagen til behandling i Folketinget.

LÆS OGSÅ Returbillet til Herstedvester skal være en undtagelse

Og i Folketinget har forslaget om fortrydelsesretten allerede vakt forskellige reaktioner. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit udtalte i februar i år til KNR, at fortrydelsesretten kun skal kunne bruges i helt særlige omstændigheder.

- Og at det som udgangspunkt er den endelige beslutning, når man vælger at komme fra Herstedvester til Nuuk. Så er det fordi, at det er velovervejet og det, man har besluttet sig for.

Grønlandsordfører hos Socialdemokratiet, Karin Gaardsted, afviste i vinter klart forslaget, mens grønlandsordfører hos Konservative Folkeparti, Rasmus Jarlov, i februar udtrykte åbenhed for, at fortrydelsesretten kunne gælde, men kun i en kort periode.

- På lang sigt er det meningen, at grønlændere skal afsone i Grønland. Det er det mest naturlige, og også det mest hensigtsmæssige.

Farvel til grønlandsk service i Herstedvester

Også på et andet punkt går Lovudvalget i Inatsisartut i rette med de forslåede ændringer fra Justitsministeriet.

Lovudvalget mener nemlig - modsat den danske regering – at der stadig skal være særlige tilbud til de grønlandske indsatte, der vælger at fortsatte afsoningen i Herstedvester.

Det drejer sig for eksempel om grønlandsk undervisning, kor og gudstjeneste på grønlandsk og måltider med grønlandske fødevarer.

Står det til Justitsministeriet, skal tilbuddene ellers droppes mindst to år efter, at anstalten i Nuuk åbner.

LÆS OGSÅ Indsatte foretrækker Herstedvester frem for Nuuk