Returbillet til Herstedvester skal være en undtagelse

Forvaringsdømte personer, der bliver overflyttet fra Herstedvester Fængsel til den nye anstalt i Nuuk, skal kun kunne fortryde under helt særlige vilkår, mener Aaja Chemnitz Larsen.
Foto © : IA
15. februar 2017 12:02

Det skal kun være under helt særlige omstændigheder, at grønlandske forvaringsdømte kan få lov til at blive sendt tilbage til Herstedvester Fængsel i Danmark, når de en gang har valgt at blive overflyttet til den kommende anstalt i Nuuk.

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, der har drøftet sagen med Inuit Ataqatigiits gruppe i Inatsisartut.

- Jeg synes i hvert fald, at der skal være nogle kriterier. Og at det som udgangspunkt er den endelige beslutning, når man vælger at komme fra Herstedvester til Nuuk. Så er det fordi, at det er velovervejet og det, man har besluttet sig for, siger hun til KNR.

Familie og behandlingstilbud kan spille ind

Ifølge et lovforslag skal de nuværende grønlandske indsatte i Herstedvester Fængsel selv kunne bestemme, om de ønsker at afsone resten af deres straf i Grønland, når Anstalten i Nuuk står færdig i 2018.

Men står det til Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder i Danmark, skal grønlandske forvaringsdømte i en tidsbegrænset periode skal have ret til at fortryde overflyttelsen til Nuuk. 

Flytningen kan nemlig vise sig at være for voldsom, og det grønlandske samfund meget forandret. Særligt for de, der har siddet fængslet i Danmark i mange år, mener Rådet. Og det har Aaja Chemnitz Larsen forståelse for. 

 - Jeg kan godt forstå, at det er en svær beslutning at træffe, men jeg synes også, at det er vigtigt, at den mulighed (om en returbillet til Danmark, red.) ikke kan bruges negativt.

En returbillet til Herstedvester Fængsel skal derfor kun komme på tale, hvis helt særlige forhold omkring den forvaringsdømte taler for det, mener hun.

- Det er en kompleks situation, for det er alt fra ens familieforhold til bistandværger og de tilbud, der kan være. Vi kæmper jo alle for, at der (…) er de tilbud, som der skal være. Og det tror jeg også er en stor del af den beslutning.

Hun påpeger, at der bl.a. er Kriminalforsorgens økonomi at tage hensyn til og ikke mindst ofrene for de indsattes forbrydelser i Grønland. 

Løsgænger i Folketinget, Aleqa Hammond, skriver i en mail til KNR, at forslaget fra Rådet skal vurderes som alle andre høringssvar, men tilføjer:

- Det er vigtigt at huske på, hvad der er hensigten med lovforslaget, nemlig at forvaringsdømte skal kunne afsone deres straf i Grønland.

 Det er endnu uvist, om forslaget om en fortrydelsesret bliver en del af det endelige ændringsforslag til Kriminalloven for Grønland, som Inatsisartut - og senere Folketinget - skal behandle.