Foto: Anstalten ved Herstedvester

Råd: Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

Grønlandske forvaringsdømte skal have mulighed for at fortryde at flytte fra Herstedvester Fængsel i Danmark til den kommende anstalt i Nuuk.

Det foreslår Grønlands Råd for Menneskerettigheder i et høringssvar til en ændring af kriminalloven for Grønland om forvaringsdømte.

- Flere af dem har ikke været her i mange år, og samfundet har ændret sig. Deres sociale netværk har ændret sig. Og dybest set har de måske ikke nogen forestilling om, hvad de kommer tilbage til, siger Annemette Nyborg Lauridsen, medlem af Grønlands Råd for Menneskerettigheder og lektor på Ilisimatusarfik, til KNR.

LÆS OGSÅ Snart slut med afsoning i Danmark

Undgå brud på menneskerettigederne

Der er i dag 25 grønlandske forvaringsdømte i Herstedvester Fængsel, og en del af dem har afsonet i mere end både 10 og 20 år.

Ifølge Rådet er det en overtrædelse af menneskerettighederne, når grønlandske forvaringsdømte bliver nødt til at afsone i et andet land.

- Da man i sin tid flyttede dem til Danmark, kan man tale om, at man brød med deres menneskerettigheder. En form for overgreb, så man flyttede dem væk fra deres land og familie, siger Annemette Nyborg Lauridsen.

LÆS OGSÅ Pind vil lade grønlandske fanger blive i Danmark

Og det skal ikke gentage sig ved nu at flytte dem tilbage, mener Grønlands Råd for Menneskerettigheder. 

Derfor bør de forvaringsdømte, der vælger at flytte med til Grønland, have en prøvetid på mellem et halvt til et år i den nye anstalt i Nuuk.

- Så synes vi, at det vil være rimeligt - så man ikke laver et nyt overgreb på dem igen - at de har en betænkningstid til at mærke efter: ‘Var det her så egentlig et sted, jeg kunne trives?’ siger Annemette Nyborg Lauridsen.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl