Foto: Nukiga

Positive historier om Grønland får støtte på dansk finanslov

Kulturprogrammet Nukiga har fået godt to millioner kroner på næste års finanslov. Men der er usikkerhed om, hvor bredt pengene skal nå ud.

Egentlig lød ønsket fra foreningen bag kulturprogrammet Nukiga om 34 mio. kroner i støtte fra Kulturministeriet – men mindre kan også vække glæde.

Sådan lyder det fra Jørn Holbech, der er direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus og initiativtager til Nukiga, som organiseres under huset.

- Det er da en rigtig glædelig nyhed og noget, som vi har arbejdet på. Da vi startede, sagde vi, at skal der laves et projekt, skal der også nogle midler til. Og det kan vi jo nu kun være glade for, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Grønlandsk Hus vil skabe ny fortælling om Grønland

Uvished om flere modtagere af pengene

Regeringen og Dansk Folkeparti blev fredag i sidste uge enige om næste års danske finanslov. Og i den fremgår det, at Nukiga-programmet bliver støttet med i alt 2,1 mio. kroner over tre år - fra 2018 til og med 2020.

Ifølge finansloven går pengene til ”kulturprojektet Nukiga i De Grønlandske Huse”. Men der er i dag ikke noget formaliseret samarbejde mellem de fire grønlandske huse i Danmark om programmet Nukiga. I stedet bliver det foreløbig kun kørt af Det Grønlandske Hus i Aarhus.

Og selv om pengene ikke rækker til 4-5 medarbejdere til Nukiga-programmet, som var det forkrommede ønske, håber Jørn Holbech, at programmet alligevel bliver bredt ud sammen med de øvrige grønlandske huse efter den økonomiske håndsrækning.

LÆS OGSÅ Grønlandsk Hus vil skabe ny fortælling om Grønland

- Målet for os (…) er at sætte fokus på de gode og nye fortællinger om og fra Grønland. Og det synes vi egentlig er lykkes ret godt med få midler og med støtte her fra Det Grønlandske Hus i Aarhus. Men planen har jo hele tiden været, at selv om det er et lokalt initiativ, ønsker vi selvfølgelig at brede det ud, så det også bliver landsdækkende.

Programmet Nukiga blev startet i 2016 og har siden været med til at sætte fokus på Grønland, bl. a. under musikfestivalen SPOT i Aarhus, fejringen af Grønlands Nationaldag i Aarhus, en madfestival og Grønlands Erhvervsmesse i Aarhus.

Det er dog endnu uvist, hvad de 2,1 mio. kroner helt præcis skal gå til, oplyser Jørn Holbech. Det skal nu først drøftes i Nukiga-regi og med de andre grønlandske huse.

LÆS OGSÅ Det Grønlandske Hus i Aarhus åbner kulturafdeling

Med finanslovsaftalen er der også blevet afsat 500.000 kr. i 2018 til en undersøgelse af elevers viden om Grønland blandt folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelser i Danmark.

Før pengene kan blive udtalt for 2018, skal finansloven dog først vedtages i Folketinget. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har lovet, at det vil ske, inden Folketinget går på juleferie.

 

LÆS OGSÅ Halv million sat af til at undersøge viden om Grønland

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt