Grønlandsk Hus vil skabe ny fortælling om Grønland

Danskerne skal se med langt mere positive øjne på Grønland, mener direktør, som ønsker at sætte gang i en ny bevægelse med navn “Nukiga”
Nukiga
"Nukiga" - på dansk "min styrke" - er navnet på et nyt initiativ, som skal vise et dansk publikum unikke sider af Grønland, Foto: Nukiga Foto © : Nukiga
22. august 2016 08:24

Billederne af den fulde grønlænder på bænken og andre negative forestillinger om Grønland og grønlændere skal snart være fortrængt og erstattet af et langt mere positivt syn blandt danskere.

Sådan lyder håbet fra Jørn Holbech, direktør for Det Grønlandske Hus i Aarhus.

- Vi vil fortælle, at i Grønland er der en masse unge - og også ældre - kræfter, som har en masse idéer, som er innovative, og som ønsker en udvikling, siger han til KNR.

   LÆS OGSÅ: Grønlandske Huse deltager på Folkemødet 2016

Huset har derfor sat gang i initiativet "Nukiga" - på dansk “min styrke” - som gennem forskellige arrangementer skal præsentere unikke sider af Grønland.

- Det er på det kulturelle, erhvervsmæssige, musiske og kunstneriske fronter, som på en eller anden måde kan fortælle den her nye fortælling, siger Jørn Holbech.

 

Nyt publikum til nye events

Udfordringen ved at skabe opmærksomhed omkring Grønland er i dag, at det ofte er folk med eksisterende tilknytning til Grønland, der møder op til arrangementer, fx med grønlandske kunstnere.

- For at kunne udvide det, er vi nødt til at give det et længere stykke tid og så lade være med at slå på det grønlandske som det første, men se det som et ‘add value’ (tilføje værdi, red.) af den gode kvalitet, vi præsenterer i forvejen. Så folk kommer for at se værker eller høre musik - og udover det, er det så grønlandsk, siger koordinator i Nukiga, Michael Skaarup.

Samtidig skal arrangementerne inden for Nukiga ske så løbende, at publikum ikke ‘glemmer’ Grønland, men i stedet trækker flere og ny publikummer med fra gang til gang.


Første satsning er grønlandske fødevarer

Nukiga bliver officielt præsenteret på årets Food Festival i Aarhus i starten af september, hvor blandt andre stjernekokken Inunnguaq Hegelund og Aviaja L. Hauptman, der forsker i mikrobiologi og genetik, vil sætte spot på grønlandske fødevarer.

Senere vil andre arrangementer følge, blandt andet for erhvervslivet, fortæller Anders Günzel-Jensen, erhvervsansvarlig i Nukigaa, som forhåbentlig også får lyst til at støtte økonomisk op om tiltaget, lyder det.

- Vores erhverv centralt for, hvad vi laver og for vores identitet. Derfor er erhverv vigtig i den her sammenhæng. Der sker mange ting i Grønland, og det er vi interesseret i at skabe et vindue for her i Aarhus.

I første omgang er initiativet taget i Aarhus, men direktør Jørn Holbech fra Det Grønlandske Hus håber, at det vil sprede sig som en bevægelse til resten af landet. På sigt båret stærkt frem af især de grønlandske studerendes forening i Danmark, Avalak.

- Når folk hører “Nukiga” i fremtiden, så ved de: Okay, det har noget med Grønland og den ny fortælling at gøre. Det er noget spændende og innovativt. Det er vores tanke (…). Vi tiltrækker alle kræfter, der vil være med, og så spreder vi budskabet, siger han.