Grønlandske og færøske forskere søsætter samarbejde

Et nyt samarbejde mellem forskningsrådene i Færøerne og Grønland skal gøre det lettere at få støttemidler og stå stærkere overfor udenlandske kræfter.
Samarbejde med Færøerne skal sikre, at det fortrinsvis bliver lokale forskere, som kommer forrest i køen til vigtig viden. Foto © : Niels Bohr Institutet
Skrevet af Kim Hinrichsen
03. juli 2023 14:19

Grønlands Forskningsråd - Nunatsinni Ilisimatusarnermik Siunnersuisoqatigiit – og det færøske forskningsråd – Granskingarráðið – har underskrevet en ny aftale om samarbejde mellem de to landes forskningsmiljøer.

Det skal gøre det lettere at bedrive forskning i begge lande, siger formand for Grønlandsk Forskningsråd, Josephine Nymand:

- Vi har allerede nogle samarbejder, men vi vil gerne styrke det, fordi vi i fællesskab kan stå stærkere. Vi er jo små lande, og det er meget nemt at blive overrendt, siger hun.   

Særligt de seneste år, har de to lande oplevet et stort pres ude fra. Arktis er blevet interessant for hele verden. Derfor er det også med at finde styrke sammen, så man kan stå imod presset, fortæller formanden:

- Der er jo en kæmpe interesse fra hele verden i Arktis – i både Grønland og Færøerne. Traditionelt har der været frit slag for forskere fra udlandet til at komme og gøre, hvad de ville. Men vi vil godt sætte retningen for, hvilke forskningsområder som skal prioriteres.

Ideer opstår i sammen

Og selvom samarbejdet stadigt er spritnyt. Så kan de to forskningsmiljøer allerede nu se fordelene ved at slå hovederne sammen og tænke i samlet flok, siger Josephine Nymand:

- Vi har jo allerede holdt nogle workshops og bragt forskere sammen fra forskellige områder. Det viser jo ret hurtigt, at bare ved at gøre det, begynder projekterne allerede at boble frem, og forskere begynder at søge midler sammen, siger hun.

Og særligt det med at søge forskningsmidler er noget, hvor de to lande også kan nyde godt af at stå stærke sammen.

Samarbejde skal sikre støtte

Det kan nemlig ofte være svært at få styr på finanserne til forskningsprojekterne, som to forholdsvist små forskningsmiljøer:

- De store penge er jo i EU og USA, og det er administrativt meget tungt at lave sådan en ansøgning. Ved at slå kræfterne sammen, vil vi fylde mere i en ansøgning og bedre definere os selv og fremstå som en stærk enhed overfor udlandet, siger hun.

Det her er kun starten, og Josephine Nymand håber, at der kan blive bedrevet vigtig forskning i mange år frem:

- Det her jo bare ét skridt på vejen. Vi skal sørge for, at der bliver littere for vores forskere at få penge til det, som er vigtigt for det grønlandske samfund.