Isbjørne: Den officielle guide findes ikke, så her er tre gode råd til vandrere
Det er helt normalt, at der strejfer isbjørn rundt i Sydgrønland. I år har der dog været usædvanligt mange bjørne på grund af storisen, som har drevet rundt i Sydgrønland de sidste mange måneder.
Isbjørnene skaber især utryghed blandt turister og andre, der ikke normalt færdes i den grønlandske natur.
For hvilke forholdsregler skal man egentlig tage, hvis man vil på vandretur i Grønland?
Spørgsmålet er ikke nemt at svare på. Der findes nemlig ingen officielle anbefalinger til turister og vandrere, der skal på tur i områder med isbjørne.
Med hjælp fra en række turistoperatører og Grønlands Politi kommer KNR her med tre gode råd til folk, der skal vandre i Grønland.
1) Spørg de lokale
Blue Ice Explorer har mange års erfaring med vandrere i Sydgrønland. Steen Svendsen, der arbejder for det sydgrønlandske turistfirma, fortæller, at de altid holder sig opdateret om situationen med isbjørne og anbefaler deres kunder at gøre det samme.
- Spørg de lokale og tjek Facebook. Når først en bjørn er set, er nyheden hurtigt ude i hele området, siger Steen Svendsen.
Helt generelt anbefaler Blue Ice Explorer, at folk skal blive væk fra områder, hvor der er observeret bjørne.
2) Tag riffel eller nødpistol med i vildmarken
Skal man vandre i et øde område i flere dage, er er det en god ide at medbringe en riffel eller som minimum en nødpistol. Det anbefaler både Grønlands Politi og Blue Ice Explorer.
- Man skal tage ting med, som kan skræmme en isbjørn. Noget, der kan lave høje lyde. Det kan være flares (red. et nødblus eller en pistol, der kan afskyde et nødsignal i form af en ildkugle) eller en riffel, siger Steen Svendsen.
Blue Ice Explorer og andre turistoperatører udlejer både rifler og nødpistoler.
- Man kan købe rifler i alle byer, men man skal huske, at man ikke må tage dem med ud af landet, lyder det fra politiet.
3) Undgå kontakt
Det sidste råd handler om at undgå kontakt. Her har Visit Greenland på baggrund af naalakkersuisuts "Retningslinjer for observation af isbjørne" lavet en guide, der vejleder til, hvad man skal gøre, hvis man ser en isbjørn i fjeldet, og hvad man gør, hvis bjørnen angriber.
- Bjørnen ser dig ikke: Bevæg dig meget stille og roligt væk, mens du holder dig ude af syne. Placer dig, så vinden ikke bærer din fært mod bjørnen.
- Bjørnen ser dig, men forbliver på samme sted: Bevæg dig langsomt, stille og sidelæns væk fra den, uden at tage øjnene fra den.
- Bjørnen er nysgerrig og begynder at nærme sig: Vift med armene og lav høje lyde. Råb højt eller slå ting sammen. Gør våben og nødblus klar.
- Bjørnen gør udfald for at angribe: Affyr et nødblus lige foran den. Gør klar til at skyde i selvforsvar. Hvis bjørnen fortsætter med at gøre udfald, sigt lige under dens hage og skyd.
- Bjørnen angriber: Kæmp med alle mulige midler, som for eksempel en kniv eller vandrestav. Spark eller slå den hårdt på næsen og/eller øjnene. Beskyt dit hoved og din nakke bedst muligt.
- Det lykkes at flygte fra bjørneangreb: Tilkald hjælp via mobil, VHF-radio eller satellittelefon.
Departementet for fiskeri og fangst oplyser til KNR, at Grønlands Fiskerilicenskontrol reagerer, når der der opstår en kritisk situation med isbjørne.
Departementet har en vagttelefon, som kan kontaktes døgnet rundt på 48 25 20.
Alle har dog lov til at forsvare sig mod en isbjørn, uden at der forinden er indhentet en tilladelse fra departementet.