Forskere skal dyste i videnskabelig formidling

Fem forskere skal på fem minutter formå at formidle deres forskning i og omkring Grønland på den mest fængende vis, uden at det går på kompromis med det videnskabelige budskab.
Foto © : Arctic Hub
27. december 2022 11:18

Det er ikke et sjældent syn, at vigtig forskning er tørt og langhåret at læse.

Af den grund har Arctic Hub og Ilisimatursarfik arrangeret en ny konkurrence i forskningsformidling, Paasisavut. Her får udvalgte ph.d.-studerende, der forsker i og omkring Grønland, muligheden for at sætte deres talegaver på prøve.

- Det er første gang nogensinde, at en konkurrence som Paasisavut bliver afholdt i Grønland, siger Anna-Sofie Skjervedal, sekretariatsleder i Arctic Hub, i en pressemeddelelse.

Arrangørerne har udvalgt i alt fem forsker-finalister. De får i alt fem minutter til at forklare deres forskning på en fængende og simpel måde, uden at det går ud over det videnskabelige budskab. 

- Fælles for dem alle er, at de er mere end almindeligt gode til at formidle deres forskning, skriver Arctic Hub i en pressemeddelelse.

Forsker-showdown

Finalisterne skal dyste mod hinanden til et liveshow i kulturhuset Katuaq i Nuuk 1. marts.

Og det glæder flere af finalisterne, at de får chancen for at sprede budskabet omkring deres forskning.

Én af dem er Nick Duelund, der forsker i synsproblemer hos grønlandske børn:

- Vi får muligheden for at sprede vores budskab omkring vores forskning, så befolkningen også kan se, hvad det er, vi går og laver, når vi laver forskningsprojekter, siger han.

Også forsker-finalist Naja Carina Steenholdt, som forsker i livskvaliteten i Grønland, er glad for, at hun kan dele sine resultater med den grønlandske befolkning:

- Jeg føler faktisk, at den forskning, jeg har, og de fund, jeg har, er supervigtige, og at de fortjener at komme ud til befolkningen og ikke mindst til de her interviewpersoner, som har hjulpet, og som er kernen i mit forskningsprojekt, siger hun.

Forskeren med de bedste talegaver modtager en præmie på 25.000 kroner, som er sponsoreret af Brugensi, oplyser Arctic Hub. Forsker-dysten vil - foruden liveshowet - også blive vist på KNR.

De fem finalister er:

  • Ulunnguaq Markussen (Ilisimatusarfik), der forsker i byudvikling i Tasiilaq, og om hvordan by- og bygdeudviklingen i Grønland sikres på bedste vis.
  • Nick Duelund (Ilisimatusarfik), der forsker i synsproblemer hos grønlandske børn, og hvordan Grønland fremtidigt kan sikre, at børn testes for synsproblemer, og at børnene derefter får de nødvendige redskaber til at kunne få synet tilbage.
  • Naja Carina Steenholdt (Ilisimatusarfik og Aalborg Universitet), der forsker i livskvaliteten i Grønland. Herunder også, at statistikkerne tegner et mørkt billede af livet i Grønland, og hvordan det hænger sammen med, at mange grønlændere svarer, at de er tilfredse med livet.
  • Laura Helene Rasmussen (Københavns Universitet), der forsker i kvælstof i den grønlandske tundra, og hvilke konsekvenser den fortsatte opvarmning har for Grønland.
  • Liz Cooper (Copenhagen Business School), der forsker i bæredygtig krydstogtturisme i Grønland, og hvordan denne udvikler sig bæredygtigt.