Økonomisk Råd: Grønlands økonomi er forbløffende god

Med en rekordlav ledighed og rekordstor eksport af fisk står landets økonomi ualmindelig stærkt.
Grønland er et af de få lande, måske endda det eneste, der økonomisk hverken blev alvorligt ramt af coronapandemien eller ukrainekrigen, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR
Skrevet af Thor Bill
21. september 2023 15:10

Coronapandemi, krigen i Ukraine, energikrise og høj inflation.

De seneste år har i den grad været præget af internationale kriser, der mange steder også har sat et solidt negativt aftryk i landenes økonomi. Men på trods af de turbulente internationale tider er Grønlands økonomi forbløffende god.

Det viser Grønlands Økonomiske Råds gennemgang af landets økonomi, som formand Torben M. Andersen, i dag præsenterer på et pressemøde.

- Det går godt i økonomien, og det har det faktisk gjort i nogle år. Grønland er et af de få lande, måske endda det eneste, der hverken blev alvorligt ramt af coronapandemien eller ukrainekrigen. Ikke i forhold til, hvad vi har set i andre lande, siger han.

Ifølge Grønlands Økonomiske Råd skyldes den økonomiske fremgang i høj grad særligt to ting.

For det første, at fiskeriet har haft ualmindeligt gode vilkår de seneste par år.

- Fangstmængderne har været stigende, rejekvoten har været sat i vejret og samtidig har der været gunstig prisudvikling. Så man har vundet i begge retninger så at sige. Men det understreger jo også samtidig, at økonomien er utrolig afhængig af fiskeriet, siger Torben M. Andersen.

Faktisk har eksporten af fisk og skaldyr aldrig nogensinde været højere, skriver Grønlands Økonomiske Råd i deres rapport.

Derudover kan de seneste års store investeringer i infrastrukturprojekter som blandt andet de tre kommende lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq også mærkes positivt i økonomien.

- Det har selvfølgelig en betydning, fordi der er en aktivitet knyttet til det, og der er brug for arbejdskraft, siger Torben M. Andersen.

Samtidig peger rapporten på, at byggerier af nye lufthavne og hoteller også er med til at forbedre mulighederne for turismeerhvervet i fremtiden, og på den måde styrke landets økonomi.

Ledigheden har aldrig været lavere

Et tydeligt tegn på den gode økonomi er den lave ledighed. Ifølge rapporten kan ledigheden ende på omkring to procent for i år, og det er det laveste niveau nogensinde. Der er med andre ord fuld beskæftigelse, fortæller Torben M. Andersen.

- Der er stadigvæk nogle geografiske forskelle. Den lave ledighed er mest tydelig i Nuuk og de andre større byer. Men det generelle billede er, at ledigheden er rekordlav, og nede i et niveau, hvor det bliver svært at komme ret meget længere ned.

Men med så lav ledighed kan det også være svært at udvikle økonomien yderligere, påpeger formanden for Grønlands Økonomiske Råd.

- Det betyder også, at den største barriere eller bremse for økonomien i øjeblikket faktisk er arbejdskraft. Der er generel stor efterspørgsel på arbejdskraft, og der er ting, der ikke kan sættes i gang, fordi man mangler arbejdskraft.

Ifølge rapporten kan der dermed også være et større behov for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft de kommende år.

Pas på økonomien ikke overopheder

Selvom dagens præsentation af landets økonomiske situation altså er fyldt med højdepunkter, så ser Grønlands Økonomiske Råd dog også visse udfordringer, hvis de gode tendenser skal fortsætte i de kommende år.

Lige nu og her er det blandt andet vigtigt, at naalakkersuisut ikke lader sig rive med af den gode stemning, og sætter gang i en masse nye investeringer, som dermed øger efterspørgslen på arbejdskraft yderligere. Det kan nemlig være med til at overophede økonomien, siger Torben M. Andersen.

- Derfor anbefaler vi, at man for eksempel skubber nye infrastrukturinvesteringer til, man er færdig med lufthavnene. Så kan man bedre få et jævnt forløb.

Samtidig bør man fra politisk side sikre endnu flere hænder i fremtiden. Det kunne være gennem et løft af uddannelsesniveauet, så flere får en uddannelse. Det vil kunne gøre en positiv forskel om 5-10 år, mener Torben M. Andersen.

- Det andet er jo at gøre så meget, man kan, for at øge arbejdsudbuddet og dermed give et rum for, at nye aktiviteter kan blive sat i gang. Ikke mindst så man kan få en mere flerstrenget økonomi, der ikke er så afhængig af fiskeriet, siger han.

Rapporten fra Grønlands Økonomiske Råd er i dag også blevet præsenteret for naalakkersuisut.