Great Greenland vil nedbringe små indhandlinger af sælskind

Nye regler for indhandling af sælskind skal nedbringe antallet af små indhandlinger. KNAPK er utilfreds med de nye regler.
Foto © : Camilla Dam/KNR
22. januar 2016 17:18

Great Greenland har indført en række nye regler for indhandlingen af sælskind. Reglerne er indført for at begrænse antallet af små indhandlinger. Det forklarer Great Greenlands direktør.

- Det, der er tiltrådt per 1. januar i aftale med KNAPK og i servicekontrakten med Selvstyret, er, at der er tre betingelser, som man kan komme ind under, fortæller direktør i Great Greenland, Lars Berg, til KNR.

Læs også Ny strategi: Indhandlede sælskind kasseres

Ifølge Lars Berg er de nye betingelser indført for at begrænse antallet af indhandlinger, der har lille økonomisk betydning for den pågældende fanger.

- Det er jo et forsøg på, at begrænse det antal indhandlinger vi har af lille størrelse, altså der hvor det ikke betyder så meget, forklarer Lars Berg.

I KNAPK er man utilfreds med de nye regler. Formand Henrik Sandgreen mener, at Naalakkersuisut og Great Greenland bør være forsigtige, når de ændrer på reglerne:

- Der er steder i Grønland, hvor befolkningen primært spiser sæl og bruger sælskind som klæde, og jeg mener, at man skal være påpasselig med at begrænse deres muligheder for indtjening. Jeg kan regne ud, at den del af befolkningen bliver hårdt ramt af ændringen, siger Henrik Sandgreen.

Læs også Slut med grønlandsk syede sælskindsjakker

Efter de nye regler kan en fanger få tilladelse til indhandlingstilskud ved at opfylde èn eller flere betingelser.

Eksempelvis skal en fanger have indhandlet skind for mindst 4.000 kroner de seneste tre år, for at  vedkommende kan indhandle sælskind til Great Greenland i 2016.

Og hvis man er ny fanger, skal man i 2016 indhandle for mindst 4.000 kroner sælskind, før man bliver berettiget til indhandlingstilskuddet.

Læs også Great Greenlands direktør stopper

Henrik Sandgreen mener ikke, at KNAPK er blevet tilstrækkelig hørt i sagen.

- Hvis vi var informeret om ændringen, kunne vi have forberedt forslag og oplysning til vores medlemmer om den forestående ændring, det er jo dem, det handler om, siger han.