Grønland kan sikre verdens fødevareforsyning

Indlandsisen gemmer på et potentielt erhvervseventyr, som på sigt kan være med til at afhjælpe den globale fødevaremangel.
10. maj 2017 16:06

Det var en af pointerne fra den grønlandske geolog Minik Rosing, som onsdag holdt oplæg ved erhvervskonferencen Future Greenland.

Da professoren i geologi ved Københavns Universitet tog ordet på erhvervskonferencen, var det med budskabet om, at Grønland faktisk rummer ressourcer, som kan være med til at løse globale udfordringer.

- Når man nu ser på Grønland, så vil man nok ikke som det første tænke på, at landet kunne være rigtig relevant i forhold til landbrug i verden, fortalte Minik Rosing fra scenen i Katuaq.

Fra indlandsis til landbrugsjord

Men ikke desto mindre indeholder den grønlandske indlandsis store mængder mineraler, som kan komme landbruget til gavn, og ifølge Minik Rosing kræver mineralerne ikke de store ressourcer at udvinde.

- De her mineraler er noget, som mangler i landbrugsjorder mange steder i verden, og som de simpelthen har et enormt behov for at få tilført.

Helt konkret er der tale om knust gletsjersten fra Grønland - også kaldet gletsjermel - som man tester som en ny form for gødning.

En ny form for gødning

Lige nu er man ved at undersøge, hvordan gletsjermelet rent faktisk virker, og hvor effektivt det i virkeligheden er.

- Når vi har fundet ud af det, så håber vi på, at vi faktisk kan give mulighed for, at der kommer nogle nye erhverv i Grønland, som ingen nogensinde havde tænkt på.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og ifølge Minik Rosing, kan man måske allrede være klar med det endelig gødningsprodukt om nogle år.

- Vi håber på, at vi kan komme med nogle svar, der er så klare, at vi indenfor det næste år eller to kan begynde at se på at få tilladelser, markedsføring og begynder at komme videre, siger Minik Rosing.